Marijo Spudić iz Karlovačke i Tomislav Kuharić iz Krapinsko-zagorske županije najboljih hrvatski orači

Brojne posjetitelje, natjecatelje i druge sudionike ove manifestacije pozdravili su Zvonimir Crnković, predsjednik uprave PPK karlovačke mesne industrije d.d., dr. sc. Ivan Katalinić, direktor HPK-a i predsjednik Hrvatske udruge za natjecanje orača, Damir Jelić,  gradonačelnik grada Karlovca, Ivan Vučić, župan Karlovačke županije, te Tugomir Majdak, potpredsjednik Svjetske oračke organizacije (WPO) koji je u ime Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja  ovogodišnju manifestaciju ujedno i službeno otvorio.

uzvanici1.jpg

Natjecanje se odvijalo prema strogim pravilima Svjetske oračke organizacije u dvije kategorije, u kategoriji plugova ravnjaka i u kategoriji plugova premetnjaka. Sudjelovalo je ukupno 34 natjecatelja, iz 16 županija i Grada Zagreba: Karlovačke, Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bilogorske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske, Koprivničko-križevačke, Sisačko-moslavačke, Požeško-slavonske, Grada Zagreba, Vukovarsko-srijemske, Zadarske, Međimurske, Zagrebačke, Varaždinske, Splitsko-dalmatinske i Ličko-senjske (županije su pobrojane prema ekipnom plasmanu). Svoj plasman na državno natjecanje u Karlovcu, ova 34 orača izborila su između ukupno 230 orača tijekom  izlučnih natjecanja diljem Lijepe naše, koja su održana po županijama u periodu od 14. travnja (Varaždinska) do 26. kolovoza (Bjelovarsko-bilogorska).

U konkurenciji plugova ravnjaka iza pobjednika Marija Spudića plasirali su se Radivoj Rekić iz Virovitičko-podravske i Željko Krapec iz Bjelovarsko-bilogorske županije. U kategoriji plugova premetnjaka pobjednika Tomislava Kuharića su slijedili Zoran Piskač iz Bjelovarsko-bilogorske te Ivan Spudić iz Karlovačke županije. Pod budnim okom sudačke ekipe od 18 članova, uz mjerenje dubine oranja, čuvare parcela, provjere iskusnih glavnih sudaca Ivice Prpića (suca na svjetskim natjecanjima), Siniše Hrgovića (trenera orača RH) i Tugomira Majdaka (potpredsjednika WPO-a i člana ekipe glavnih sudaca WPO-a) orači su s obzirom na ukupno osvojene bodove ostvarili rezultate prikazane u Tablicama 1. i 2. a ukupan uspjeh županijskih ekipa prikazan je u Tablici 3. Oranje ne poznaje dobne granice pa je tako najmlađem natjecatelju samo 17 godina i učenik je Srednje gospodarske škole iz Križevaca, a najstarijem 74 godine. Njih su dvojica osvojili posebne nagrade za svoju hrabrost da pokažu kako i mladost i iskustvo imaju svojih prednosti.

KuhariC_Tomislav.jpg

Spudic_Marijo.jpg

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada održana je u gradu Karlovcu, na „Danima piva“ gdje je Turistička zajednica grada Biograda na Moru posjetitelje ugostila nudeći domaće specijalitete: srdele, fritule, krostule, suhe smokve, bademe i travaricu. Na glavnoj pozornici zasvirala je i klapa „Romansa“, a slušateljima i navijačima orača tvrtka „Vrana“ darovala je povrće proizvedeno u plastenicima u neposrednoj blizini Biograda na Moru.

karlovac_traktori.jpg

Ove godine zamijećen je izniman pomak u kvaliteti oranja, a podizanje razine kvalitete oranja nam je nužnost jer će Republika Hrvatska biti domaćin 59. Svjetskog natjecanja u oranju, koje će se održati 14. i 15. rujna iduće godine. Prema dosadašnjim najavama, Biograd na Moru ugostit će čak 33 države sudionice iz čitavog svijeta.

Natjecanje u oranju nije samo poljoprivredna manifestacija „sportskog duha“, već i ruralna i gospodarska manifestacija. Pored izlagača na sajmu mehanizacije i sajmu poljoprivrednih proizvoda te nekoliko sponzora izlagača, brojni posjetitelji ovogodišnje manifestacije imali su prilike pobliže upoznati županije iz kojih su došli natjecatelji jer su se ovom prilikom na izložbenom prostoru predstavile i županije.  Gastro ponudom su se istaknule dvije dalmatinske županije: Splitsko-dalmatinska, koja će biti domaćin, 10. državnog natjecanja u oranju koncem kolovoza iduće godine, i Zadarska zajedno s Gradom Biogradom na Moru, u kojoj će parcele tvrtke Vrana d.d. zaorati najbolji svjetski orači. Pobjednici iz Karlovca, Tomislav Kuharić i Marijo Spudić pokušat će za godinu dana iskoristiti sportsku prednost „domaćeg terena“. 

Splitsko_dalmatinska_.jpg

U Karlovcu je trening i natjecanje orača pratio i William Hood, predsjednik WPO-a. Na natjecanju su izvan konkurencije orali naši susjedi, slovenski orači, otac i sin Filak koji su ovdje trenirali za državno prvenstvo u oranju u Sloveniji. Otac Anton sudjeluje na oračkim natjecanjima još od 70-tih godina prošlog stoljeća, a na dvadeset dvogodišnjeg sina Juru, studenta strojarstva, prenio je ljubav prema oranju. Anton je bio višestruki prvak u Sloveniji, devet je puta bio član slovenske reprezentacije na svjetskim oračkim natjecanjima, a najbolji uspjeh koji je tamo polučio bilo je 6. mjesto u svijetu. Njegovo iskustvo, vještina i sigurna ruka došla je do izražaja i u Karlovcu, u uvjetima izuzetno suhog tla. Rijetko se događa da se iza pluga praši jer  oremo pri optimalnoj vlažnosti tla. U ovoj izuzetno sušnoj godini, uvjeti natjecanja su bili teški, a pobijedili su najvještiji. Osim orača iz susjedne Slovenije, u Karlovac su stigli i članovi oračke reprezentacije iz susjedne Austrije zajedno s Hermannom Altmann, svjetskim prvakom u oranju konvencionalnim plugom 1976. i 1983. godine. 

prasilo.jpg

Osim brojnih uzvanika iz Republike Hrvatske, oranje u Karlovcu posjetili su brojni gosti iz inozemstva: predstavnik Saveza za tehničku kulturu Slovenije, Rado Stojanović, predstavnik Orača Srbije, Dragan Ćirović, četrnaest članova vojvođanske Udruge orača „Brazda“ iz Subotice, na čelu s Miroslavom Kišom te predstavnici Kosova, najmlađe članice WPO-a, državni tajnik Kaplan Hallimi i predstavnik Kosova u Glavnom odboru WPO-a, Bekim Hoxha.

Čitava manifestacija imala je mnogo „nevidljivih vrijednih mrava“, pa na kraju u ime organizatora zahvaljujemo učenicima i profesorima Prirodoslovne škole iz Karlovca, ravnatelju i djelatnicima Učeničkog doma „Blaž Lorković“ u Dugoj Resi, glavnom sponzoru PPK karlovačka mesna industrija d.d., Kulturno-umjetničkom društvu „Izvor“ iz Generalskog Stola, glavnim medijskim sponzorima: Radio Mrežnici i AgroGlasu, ali i svim brojnim sponzorima i izlagačima, Županijskim udrugama orača, županijama, gradovima, djelatnicima HPK, PO Karlovačke županije, sudačkoj ekipi, informatičkoj obradi podataka iz HPK i svim ovdje nespomenutima koji su pridonijeli organizaciji ovog natjecanja i pobrinuli se da se svaki orač vrati kući s odlukom da okuša natjecateljsku sreću i  sljedeće godine.

            Predsjednik HUONO-a dr. sc. Ivan Katalinić
Tekst pripremila: Tatjana Međimurec, dipl. ing. agr.

Pripremi za ispis