Održan Centralni dan polja kalcizacije i postrne obrade tla

Sama manifestacija i veliki interes poljoprivrednika plod su kontinuiranog rada s poljoprivrednicima, kojima se već niz godina na „zimskim predavanjima“ i druženjima s poljoprivrednicima govori o nužnosti provedbe kalcizacije uz prethodno obavljenu analizu tla. Također se pokazuje uspješnim suradnja i sinergijski učinak s Visokim gospodarskim učilištem i njihovim pedološkim laboratorijem, koji po vrlo povoljnoj cijeni obavlja analize tla za poljoprivrednike uz detaljne preporuke i savjete poljoprivrednicima.

Ovaj rad prepoznale su i jedinice regionalne i lokalne samouprave: Koprivničko križevačka županija i grad Križevci, te u svojim proračunskim stavkama imaju predviđena sredstva za subvenciju cijene analize tla u 100 % iznosu, što dakako utječe na povećanje interesa za provođenja analize tla, čime se smanjuje gnojidba „napamet“ te se ostvaruju uštede u proizvodnji, odnosno gnojidbi, ali i vodi briga o okolišu.

Na danu polja uz brojne poljoprivrednike bili su nazočni đaci i studenti koji pohađaju srednju, odnosno visoku školu u Križevcima. Skup su pozdravili predstavnici županije, grada , škole te direktor Poljoprivredne komore dr. sc. Ivan Katalinić.

Veliki obol ovoj manifestaciji dale su tvrtke koje proizvode materijale za kalcizaciju i koje su donirale dovoljne količine materijala da se kalcizira  4 ha površine. A bile su slijedeće tvrtke: Eko-pro d.o.o. Karlovac, Holcim mineralni agregati d.o.o. iz Očure, Kaming d.d. iz Ljubeščice, Lička tvornica vapna d.o.o. iz Ličkog Lešća (bivši Kamen Sirač), Radnik d.d. Križevci i Zagorje kamen d.o.o iz Marčana.

Od tvrtki koje imaju u ponudi strojeve za rasipanje praškastih materijala te strojeve za postrnu obradu tla i dubinsko rahljenje tla bili su prisutni Agronom d.o.o. iz Požege i dakako tvrtka PSC Ferenčak d.o.o. Križevci koja uvijek učestvuje na ovakvim manifestacijama. Prezentirani su strojevi koji omogućuju vrlo kvalitetnu i preciznu primjenu praškastih materijala čime je kvalitetno riješen jedan od razloga slabije primjene praškastih materijala za kalcizaciju.

Ovaj dan polja pokazao je da ukoliko se kvalitetno i sustavno radi, unatoč kriznim vremenima, poljoprivrednici lakše i s više povjerenja prihvaćaju i primjenjuju u praksi preporučene zahvate jer su svjesni da im to dugoročno donosi sigurnu i stabilniju proizvodnju.

Područni odjel HPK Koprivničko križevačke županije

Slavko Kopilović, dipl. ing.. agr.

viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis