Izvještaj s putovanja – ljekovito bilje

Putovanje od 18.7.2011. godine sadržavalo je razgledavanje botaničkog vrta ljekovitog bilja gospodina Milana Subana u Manjoj Vasi i nasada lavande gospodina Ivana Došlovića u Novskoj te razgovor s domaćinima. Razgovaralo se o cjelovitosti zahtjeva u radu s ljekovitim biljem, o biljnim vrstama, sadnji, njezi, branju, sušenju, preradi ljekovitog bilja, načinu otkupa te koordinaciji i razvoju suradnje. Sve u svrhu zdravijeg življenja.

Botanički vrt ljekovitog bilja osnovao je 1995. godine, u suradnji s Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom, gospodin Milan Suban, osnivač poduzeća Suban d.o.o., poduzeća za proizvodnju, sakupljanje, otkup, preradu i trgovinu proizvodima od ljekovitog bilja. Vrt je osnovan u Manjoj Vasi, naselju u Samoborskom gorju koje obiluje samoniklim ljekovitim biljem. U vrtu raste 200-tinjak ljekovitih biljaka. Posjetitelji su prolazeći vrtom raspoznavali biljne vrste. Poučno je vidjeti biljku, posađenu ili samoniklu u fazi karakterističnoj za trenutno godišnje razdoblje. Faza biljke pred cvatnju, u cvatnji ili nakon cvatnje važna je za određivanje vremena sakupljanja. Pokraj svake biljke postavljena je pločica s latinskim i domaćim nazivom i nazivom botaničke porodice kojoj pripada. Prema iskazu gospođe Suban, direktorice poduzeća Suban d.o.o., izgradnja povjerenja s uzgajivačima i sakupljačima ljekovitog bilja važan je dio poslovanja i suradnje. Mjesto sakupljanja, način i mjesto uzgoja u velikoj mjeri određuje kvalitetu biljnog materijala koji je predmetom suradnje. Podrazumijeva se da je riječ o biljnom materijalu bez ostataka pesticida. Bez primjene pesticida na samoj njivi i bez drifta (zanošenja pesticida) sa susjedne njive.

Nasadi lavande kroz samo nekoliko godina, vizualno su i tehnološki uspješno zaživjeli na slavonskim poljima. Trogodišnji nasad lavande OPG-a Došlović u precvjetavanju je i spreman za košnju. Uz napomenu važnosti izbora položaja, tla i sorte za nasad, vremena i načina branja, gospodin Došlović je posjetiteljima opisao i postupak s ubranom biljnom masom te način promocije gotovih proizvoda. Briga za potrošača i okoliš uskoro će biti vidljiva i na proizvodima putem znaka Hrvatski ekoproizvod. Ekološki je nadzor od strane nadzornog tijela obavljen, trenutna proizvodnja je u prijelaznom razdoblju.

Domaćini su bili ljubazni i otvoreno su razgovarali o svojem radu. Njihovo izlaganje odisalo je optimizmom, a njihov rad može se opisati ukratko: rade mnogo i sa zadovoljstvom.

Potencijal za sakupljanje i uzgoj ljekovitog bilja na prostoru Požeško-slavonske županije postoji, potreba za kvalitetnim ljekovitim biljem na tržištu raste, sakupljači i uzgajivači su rijetki, zainteresiranost se širi. Pokretanje uzgoja i proizvodnje istog je opravdana, putovanje se nastavlja.

Područni odjel HPK Požeško-slavonske županije
Snježana Pešut-Pilon dipl. ing. agr.,
viša stručna savjetnica za ekološku i integriranu poljoprivredu

Pripremi za ispis