Na muci se poznaju junaci

Organizatori ove značajne manifestacije bili su : Udruga natjecatelja u oranju Vukovarsko-srijemske županije, Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj, Hrvatska poljoprivredna komora i Općina Stari Jankovci. Glavni pokrovitelj natjecanja je već tradicionalno Vukovarsko-srijemska županija preko Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj, a glavni sponzor tvrtka „Lateran-agro“ – Vinkovci. Za ovogodišnje natjecanje odazvalo se nešto više sponzora nego inače, a to su : PIK-Vinkovci, PMT-Poljoopskrba međunarodna trgovina-Zagreb, Pioneer sjeme-Zagreb, Agroglas,-Osijek, Ferenčak-Križevci, PZ. Lovas, kao i neke druge poljoprivredne zadruge, trgovine i Općine. Ovim putem se zahvaljujem svima i nadam se da će se ova suradnja nastaviti, pa i proširiti.
 
Program natjecanja je započeo pozdravnom riječi predsjednika Udruge natjecatelja u oranju Vukovarsko-srijemske županije Đure Cerovčeca, koji je zahvalio natjecateljima na sudjelovanju, a ostalima na dolasku i zaželio svima ugodan boravak. Pozdravnoj riječi su se pridružili načelnik Općine Stari Jankovci gospodin Ivo Lozić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj gospodin Andrija Matić, predstojnica JPSS-a u HPK gospođa Željka Gudelj-Velaga, a u ime MPRRR-a gospodin Tugomir Majdak, ujedno i dopredsjednik Svjetske udruge orača (WPO) i dopredsjednik Hrvatske udruge orača (HUONO), koji je i otvorio natjecanje.
 
Po završetku otvaranja uslijedio je svečani mimohod traktora i zauzimanje startnih mjesta. Na startu je bilo četiri natjecatelja sa plugovima premetnjacima, i jedanaest sa plugovima ravnjacima. Na startu se pojavio i Domagoj Mitrović iz Berka, koji ima dvanaest godina, zbog čega je morao svoje umijeće pokazati izvan natjecateljskih kategorija, ali uz budno oko svojih roditelja i mnoštvo posjetitelja.
 
Nakon označenog starta krenulo se u „bitku“ za osvajanje vrijednih nagrada, kao i put u Karlovac na državno natjecanje, a možda i na svjetsko 2012. godine u Biograd na Moru. Sve su pomno nadzirali suci : Ivica Prpić, Gordan Sučić i Tomislav Milobara. Uvjeti za oranje su bili vrlo teški zbog tvrde i suhe zemlje, ali i velike vrućine. U takvim uvjetima (na muci se poznaju junaci) najbolje su se snašli Marijan i Josip koji su osvojili prva mjesta.
 
Redoslijed :
Ø Plugovi ravnjaci        
1. Marijan Knežević (Otok)
2. Luka Matajić (Drenovci)
3. Zlatko Polančec (Rajevo Selo)
 
Ø Plugovi premetnjaci   1. Josip Vinković (Bošnjaci)
2. Dubravko Blašković (Tovarnik)
3. Franjo Zetović (Retkovci)
 
Proglašenje pobjednika i dodjela vrijednih nagrada održana je u prostorijama Lovačkog doma u Starim Jankovcima. Nagrade oračima uručili su : Tugomir Majdak, Željka Gudelj-Velaga, Andrija Matić i Ivo Lozić, a sponzori su uručili svoje poklone. Najmlađi orač Domagoj Mitrović dobio je nogometnu loptu i godišnju preplatu za „Agro-glas“. Predsjednik UNO-VSŽ Đuro Cerovčec uručio je tvrtki „PMT“ Poljoopskrba međunarodna trgovina Zahvalnicu za dugogodišnju suradnju i sponzorstvo, sa željom da se ta suradnja nastavi i produbi.
 
Veselo druženje je nastavljeno uz nezaobilazne tamburice i nadaleko poznatu Slavonsku gostoljubivost. Još jednom svima puno hvala i vidimo se i iduće godine.

 Područni odjel HPK-a Vukovarsko-srijemske županije
Đuro Cerovčec, dipl.ing.agr.
stručni savjetnik za mehanizaciju

Pripremi za ispis