Odličan odaziv poljoprivrednika – iznenađenje ili očekivano?

Nakon brojnih predavanja tijekom zime i proljeća, na kojima smo više od 2500 poljoprivrednika ovog kraja upozorili na obavezu gospodarenja otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja u skladu sa zakonom, nakon nekoliko stručnih priloga u lokalnim medijima, podijeljenih letaka i velikog angažmana svih savjetnika kako bi što više poljoprivrednika informirali o terminu i lokacijama skupljanja – rezultat nije mogao izostati.

Još prošle godine, tijekom akcije „Prateći list“, u Koprivnici smo se suočili s višesatnim kašnjenjem kamiona zbog velikog odaziva poljoprivrednika pa smo inzistirali na povećanju broja lokacija s prošlogodišnjih 3 na ovogodišnjih 7, kao i na tome da skupljanje ambalaže u Križevcima i Koprivnici ne bude u istom danu. Osim toga, poljoprivrednim proizvođačima s velikom količinom ambalaže dogovorili smo dolazak CIAK-ovih kamiona na poljoprivredno gospodarstvo. Kako bismo dodatno smanjili gužvu i kašnjenje te skratili period čekanja na red, poljoprivrednicima smo pomagali ispuniti Prateći list, a na lokaciji u Hlebinama uključili smo se i u samo vaganje i preuzimanje ambalaže, čime smo poljoprivrednicima u Novigradu Podravskom i Đurđevcu skratili čekanje za puna dva sata.

Razumljivo je negodovanje dijela poljoprivrednika zbog dugog čekanja u jeku žetve i jasno je da će model i mrežu skupljanja trebati što više prilagoditi njihovim potrebama. No valja istaknuti da je Javna poljoprivredna savjetodavna služba odradila odličan posao informirajući i educirajući poljoprivredna gospodarstva te da je odaziv poljoprivrednika rezultat našeg rada.

Na kraju treba pohvaliti i poljoprivrednike koji su se uključili u akciju, potaknuti ne samo strahom od kazni i gubitka poticaja, što dokazuju brojnim upitima kamo s različitim vrstama otpada (vreće od gnojiva, plastične folije i sl.).

Usprkos svim nedostacima sustava, a oni se u prvim godinama uvijek javljaju, ne treba zaboraviti da svaka prazna plastična boca sredstva za zaštitu bilja utovarena na kamion CIAK-a nije završila na nekom divljem odlagalištu, kanalu ili potoku.

Područni odjel HPK Koprivničkokriževačke županije
mr
. sc. Željkica OštrkapaMeđurečan
vi
ša stručna savjetnica

 

 

Pripremi za ispis