Savjetovanje za proizvođače mlijeka u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Brojne proizvođače mlijeka, predavače i stručne suradnike za stočarstvo HPK, predstavnike HPA, Poljoprivrednog Instituta Osijek i druge sudionike u ime organizatora srdačno je pozdravila Tatjana Oršolić, viša stručna savjetnica za stočarstvo, a potom su im puno uspjeha u radu zaželjeli i Gordana Đitko, suradnica za gospodarstvo; Vera Volarić, predsjednica Hrvatske mljekarske udruge; Andrija Matić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, te predsjednik udruge proizvođača mlijeka, gospodin Branko Garvanović.

Tema predavanja načelnika Odjela za stočarstvo, mr.sc. Srećka Ladišića, bila je proizvodnja što kvalitetnije voluminozne krme u cilju postizanja rentabilne proizvodnje visoke količine mlijeka, a time i većih prihoda i lakše otplate kredita. Pritom je osobito važna pravovremena košnja, kao i pravilna tehnologija spremanja silaže i sjenaže, kako bi se postigla što veća koncentracija energije i proteina u kg suhe tvari osnovnog obroka. Na taj način povećava se proizvodnja mlijeka iz osnovnog obroka i smanjuje cijena proizvedene litre mlijeka. Zanimljiv i slikovit bio je izračun različitih količina mlijeka koje se mogu dobiti iz jedne bale sjenaže ovisno o sastavu, a upečatljivo je bilo i saznanje da u nekim zemljama nije moguće prodati balu sjenaže bez oznake koda, odnosno navoda njenog kemijskog sastava.

Uslijedilo je izlaganje Tomislava Mesića, stručnog suradnika za stočarstvo, koji je dodatno obrazložio utjecaj kvalitete voluminozne krme na troškove proizvodnje mlijeka, te ukazao na važnost pravovremenog pravilnog razvoja buragovih resica teleta kao budućeg proizvođača mlijeka. Osobito je pritom istaknuo utjecaj pojedinih hranjivih tvari u obroku na aktivnost mikroflore buraga, te važnost pravilnog oblikovanja obroka mliječih krava.

Viša stručna suradnica za stočarstvo Tatjana Oršolić predstavila je razvoj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Ive Stojanovića, naprednog mladog proizvođača mlijeka iz Babine Grede, koji od 2004. godine uspješno razvija svoju stočarsku i ratarsku proizvodnju. Proširenje kapaciteta farme je upravo u tijeku, a u brojnim poslovima najviše mu pomažu supruga Katarina i brat Franjo, dok će dvije kćeri i sinčić zasigurno također biti velika pomoć kad još malo narastu.

Predstavljene su i mogućnosti koje pruža Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi, obiteljska gospodarstva kojima su odobrena bespovratna sredstva u visini 75% vrijednosti ulaganja u izgradnju ili rekonstrukciju odlagališta za stajski gnoj i odgovarajuće opreme za izgnojavanje. U okviru projekta sufinanciraju se i pokrovni usjevi, a na prikazanim slikama usjeva mnogi od prisutnih proizvođača prepoznali su svoje njive, budući da su i sami korisnici projekta.

Predsjednica Hrvatske mljekarske udruge, gospođa Vera Volarić upoznala je proizvođače s novostima vezanim uz nedavne susrete i skupove mljekara, te osobito naglasila važnost uravnotežene i kvalitetne hranidbe u održavanju kvalitete mlijeka, jer samo proizvodnjom mlijeka prve klase moguć je opstanak i budući razvoj proizvođača mlijeka.

Novu paletu krmnih kultura Poljoprivrednog instituta Osijek predstavio je gospodin Hrvoje Plavšić, istaknuvši kako pri odabiru sjemena uz kvalitetu i cijenu uvijek treba misliti i na očuvanje domaće proizvodnje, kao i sadašnjih, a i budućih radnih mjesta u Hrvatskoj.

U raspravi koja je uslijedila bilo je riječi o prednostima i nedostacima pojedinih krmnih kultura, određivanju optimalnog trenutka košnje različitih trava i djetelina, kao i poželjnom omjeru kukuruzne silaže i sjenaže u obroku ovisno o klimatskom području. Potom su sudionici krenuli na praktični dio savjetovanja, u okviru kojeg su posjetili obližnju farmu mliječnih krava i površine zasijane talijanskim ljuljem. Načelnik Ladišić je bio vrlo zadovoljan stadijem vegetacije i samim izgledom ljulja, a tijekom praktičnog dijela edukacije odgovarao je na mnoga pitanja o razlikama u sadržaju energije i proteina pojedinih krmnih kultura, te optimalnom načinu njihovog korištenja u hranidbi mliječnih krava. Svi sudionici bili su vrlo zadovoljni novim spoznajama, a organizatori su u cilju još bolje i uspješnije proizvodnje mlijeka na ovom području najavili seriju ciljanih tematskih savjetovanja za proizvođače mlijeka Vukovarsko-srijemske županije.

 

Područni odjel HPK-a Vukovarsko-srijemske županije
Tatjana Oršolić, viša stručna savjetnica za stočarstvo
         Katrin Gnjidić, suradnica za nitrate  
Pripremi za ispis