Dani mandarina Opuzen 2010.

Tom prilikom održana su stručna predavanja vezana za što kvalitetniju proizvodnju i plasman mandarina. Teme predavanja bile su:  Prilagodba Hrvatske poljoprivrede i EU – Ljiljana Mustapić, dipl, inž. agr,   Predstavljanje projekta o uvođenju zaštićenog geografskog porijekla neretvanske mandarine – Robert Doko, dipl. inž. agr. i Standardizacija i certifikacija mandarina u dolini Neretve – Dragan Crnomarković, dipl. inž. agr.

danmandarina.jpg

Poslije izloženih prezentacija u konstruktivnoj raspravi aktivno su sudijelovali svi sudionici (predstavnici proizvođača, predstavnici otkupljivača i kolege agronomi ). Na kraju ovog skupa iskustava i prakse doneseni su i zaključci:

   „Udruga mandarina„ treba se profesionalizirati i biti glavni nositelj projekata vezanih za što uspješniju proizvodnju mandarina. U dolini  Neretve imamo oko 2 000 ha mandarina, ove godine  rekordan urod oko 60-70 000 tona, tendencija za naredne tri godine preko 100 000 tona.  Za Hrvatsko tržište dostatne količine su oko 15 000 tona, ostale količine izvoze se, od susjednih nam država, BiH, pa sve do Rusije (ove godine otvoreno novo veliko tržište u Rusiju).
–  Demantirati neargumentirane dezinformacije i tu ružnu sliku o nama, dokazati na osnovu stručnih istraživanja i analiza da dolina Neretve nije ekološka bomba, kako nas prezentiraju u javnosti. U tom smislu zainteresirani smo i želimo sudjelovati u APCP – Projektu kontrole onečišćnja u poljoprivredi RH (u pilot projektu nismo odabrana županije, svejedno ćemo tražiti stručnu pomoć od ustrojene jedinice unutar MPRRR-a).
–  Više poraditi na agrotehničkim mjerama, pravilnoj berbi, sortiranju i transportu plodova.
– Veliki svjetski trgovački lanci traže od nas berbu po sortama, a samim time i pakiranje po sortama, praktički je to nemoguće ostvariti.
– Provoditi kampanju (na svim razinama) o podizanju javne svijesti kojom bi se širile informacije o „Načelima dobre poljoprivredne prakse„ i „Nitratnoj direktivi„.
– Educirati poljoprivredne proizvođače o prihvatljivim postupcim, organizirati radionice i stručne ekskurzije.
– Prihvaćen je prijedlog da se 2011. godine organizira „Voćarski sajam u dolini Neretve„ u sklopu kojega će se održavati trodnevni dani mandarina, sa svim popratnim sadržajima, tako da će dolina Neretve po prvi put imati javnu manifestaciju koju naše mandarine po svemu i zaslužuju.
Najveća otkupljivačka kuća Agrofructus (preko 1000 kooperanata) prepoznala je važnost i  problematiku proizvodnje mandarina. Ove godine, financijska bilanca samo od izvoza je 20 milijuna eura. Agrofructus je financirao projekt GlobalGapa, uloženo je 450-500 000 kuna u Projekt o uvođenju zaštićenog geografskog porijekla neretvanske mandarine, spremni su i dalje ulagati svoja sredstva u konkurentniju po svemu kvalitetniju proizvodnju mandarina. Na proljeće će sve analize biti gotove i neretvanska mandarina dobiti će Oznaku zaštićnog geografskog porijekla. U konačnici to znači da će naša mala regija, naša dolina Neretve biti konkurentna,  imati će šansu opstati na zahtijevnim europskim tržištima.
Ovaj stručni skup povodom obilježavanja Dana mandarina po svemu je bio uspješan i ispunio je sva očekivanja.Tradicija i dobra praksa nastaviti će se i ubuduće. Neretvanske mandarine toliko su nam dale da su nas zadužile i zaslužile veću pozornost svih nas.
 
U večernjim satima u Sportskoj dvorani u Opuzenu održana je tradicionalna Mandarinska zabava u organizaciji Udruge voćara "Mandarina" Opuzen.

danmandarina_predavanja8.jpg

Generalni pokrovitelj zabave bila je Dubrovačko-neretvanska županija, suppokrovitelj Grad Opuzen i Turistička zajednica Grada Opuzna, a zabavu su potpomogli neretvanski gradovi i općine te gotovo svi otkupljivači mandarina. Prisustvom predstavnika svih gradova i općina mandarinska zabava odrazila je duh zajedništva u promidžbi brenda neretvanske mandarine. U ugodnom ambijentu prepune sportske dvorane, koja je za ovu prigodu potpuno promijenila izgled, a zašto se pobrinuo Pavo Jerković i osoblje Villa Neretve, zabavljalo se više od 500 gostiju.

danmandarina_predavanja7.jpg

Za dobro raspoloženje i zabavu do ranih jutarnjih sati pobrinuo se Joško Čagalj – Jole i band Bolero.

 
Područni odjel HZPSS-a Dubrovačko-neretvanska županija
Ljiljana Mustapić, dipl, inž. agr.
stručni suradnik za integriranu i ekološku poljoprivrednu proizvodnju
Pripremi za ispis