Održano ocjenjivanje meda, kupina i kupinova vina

Deset članova ocjenjivačke komisije, predstavnici različitih institucija i proizvođači meda – članovi pčelarskih udruga, društava i saveza, ove su godine senzorički ocijenili 81 uzorak meda, od čega je ocijenjeno 26 uzoraka bagremova meda, 5 uzoraka amorfinog meda, 24 cvjetnih medova, jedan uzorak meda drače, 2 medljikovca, 4 lipina meda i 20 kestenovih medova.

 MED.jpg
Prije ocjenjivanja svake skupine meda, članovi komisije su kratko upoznati s glavnim osobinama tih medova, kako bi lakše mogli ocijeniti njihova senzorička svojstva: čistoću, bistrinu, boju, miris i okus, koristeći za svaki parametar ocjene od 1 do 5, npr. kod čistoće ocjena 5 znači da med nema vidljivih onečišćenja, a ocjena 1 znači da u medu ima dosta onečišćenja. Tako su doznali za svaku vrstu meda sljedeće:
  • Bagremov med je gust, izrazito svijetao, gotovo proziran, ugodnog mirisa i blagog okusa koji podsjeća na okus soka od bagrema. Ubraja se u najcjenjenije vrste meda. Jake i obilne bagremove paše za pčele nalaze se gotovo u svim kopnenim krajevima Hrvatske, u kojima je bagrem nekad sađen ili se proširio prirodnim putem kao vrlo prilagodljiva biljka. Pomaže kod nesanice, umiruje previše nadraženi živčani sustav i otklanja posljedice nagomilanog stresa.
  • Amorfin med je karakteristično crvenkast, blagog mirisa i okusa. Crvenkasta boja upućuje na bogatstvo mineralnih sastojaka u medu. Zbog specifičnog sastava cijenjen je u prehrani. Područje amorfe jest duž rijeka Save i Odre te između Novske i Okučana, Jasenovca i Stare Gradiške. Djeluje opuštajuće i umirujuće nakon svakog napornog dana.
  • Cvjetni med je med od nektara raznovrsnog livadnog i voćnog cvijeća, a može biti od svijetle do tamne boje. Blag je pa se više preporučuje djeci, starijim osobama i srčanim bolesnicima.
  • Dračin med (drača – Paliurus spinac hristi Mill.) je žut, bez mirisa, slatka, malo opora okusa. Brzo kristalizira u krupne kristale. Kod nas je specifičan za područje Dalmacije na kojem ta biljka i raste.
  • Lipov med je bistar, gotovo proziran, ugodnog mirisa i vrlo blagog okusa. Konzumiranje lipovog meda donosi olakšanje kod prehlada, upala dišnih i probavnih organa te nekih bubrežnih oboljenja, a ne smije se davati osobama koje pate od bolesti srca i krvnih žila, što isto tako vrijedi i za čaj od lipe.
  • Med medljikovac nastaje sakupljanjem soka lisnih uši i za razliku od drugih vrsti ne nastaje od peludi i nektara. Dobio je ime prema medljiki ili medenoj rosi – slatki sok, koji se javlja u povoljnim vremenskim uvjetima na crnogoričnom (jela, smreka, bor, ariš) i bjelogoričnom drveću (hrast, vrba, bukva, lipa), ali je susrećemo i na poljoprivrednim kulturama, ukrasnom bilju i raznim vrstama korova. Takav med tamne boje sadrži više minerala i glukoze pa kristalizira vrlo brzo. Medljika se javlja u intervalima od sedam godina koliko je potrebno da se namnoži dovoljno uši za veće količine meda.
  • Med kestena je taman, a tamna boja mu varira ovisno o podneblju i godini, prepoznatljivog mirisa i izrazito karakterističnog, pomalo gorkog okusa. Povoljno djeluje na cjelokupni probavni sustav pa se preporučuje protiv bolesti probavnih organa: želuca, dvanaesterca, žuči i jetre.  

MED_1.jpg

Konačni rezultati ocjenjivanja i dodjela diploma bit će 11. rujna 2010. na otvaranju manifestacije „1. Festival pčelarstva Zagrebačke županije“, koja će se održati u Samoboru. Domaćin ovogodišnjeg festivala je Udruga pčelara Samobora i Svete Nedelje, a svake sljedeće godine domaćin će biti druga županijska udruga. Važno je tu još istaknuti da je Zagrebačka županija u 2009. godini pomogla rad pčelara i pčelarskih udruga s više od 500.000 kuna.
Istog dana održano je i 6. ocjenjivanje plodova kupina i kupinova vina. Ukupno je ocijenjeno 8 uzoraka kupina sorti Thornfree i Hull Thornless ocjenama od 1 – 5 po zadanim parametrima: veličina ploda, oblik ploda, boja kožice, konzistencija mesa, sočnost mesa, okus, miris i užitna skladnost, a najveća ukupna ocjena je mogla biti 40 bodova.

MED_2.jpg

Od 12 uzoraka kupinova vina ocjenjivanih metodom 100 pozitivnih bodova, zlatnu medalju zaslužilo je kupinovo vino OPG-a Petrović iz Zaprešića. Detaljni rezultati ovogodišnjeg ocjenjivanja plodova kupina i kupinova vina mogu se vidjeti na službenojj internetskoj stranici Zagrebačke županije http://www.zagrebacka-zupanija.hr/vijesti.
 
 
Područni odjel HZPSS-a Zagrebačke županije
Vlasta Rubeša-Vili, rukovoditeljica Odjela
Odjela za hortikulturu HZPSS-a
Višnja Šimunović, načelnica
Pripremi za ispis