Vinfest Benkovac 2010.

Ocjenjivanje vina održano je 25. lipnja, a ocjenjivačku komisiju su sačinjavali:
Predsjednica :    mr.sc. IVANA ALPEZA
Ocjenjivači:          prof.dr.sc.EDI MALETIĆ
                                BRANKA MIHALJEVIĆ, dipl.ing.
                                JANKO JOVANOV, dipl.ing.
                                ANTE GRUBIŠIĆ, dipl.ing.
                                MANDICA ERCEG, dipl.ing.
Gost ocjenjivač:   ŽELJKO PAVLOVIĆ, dipl.ing.
Tajnik:                    ZVONIMIR VLATKOVIĆ, dipl.ing.
 
Na ovogodišnjem 1. Vinfestu Benkovac dostavljeno je 67 uzoraka vina iz vinogorja: Pag; Benkovac –Stankovci; Zadar-Biograd; Pirovac-Skradin i Imotski. Od ukupne količine ocijenjeno je 32 bijela i 35 crnih vina, od čega 16 vina na tržištu i 39 vina u postupku proizvodnje, a 12 vina je odbačeno jer nije zadovoljilo kakvoćom (oksidacija, sumporovodik, octikavost).
benkovac_1.jpg

Sama dodjela nagrada održana je 2. srpnja u srednjovjekovnom kaštelu Benković.

Pozdravnu riječ i zahvalu na nesebičnom trudu i muci u proizvodnji vina, vinogradarima i vinarima uputila je Ivana Alpeza, a u ime organizatora nazočnima se obratio i gradonačelnik Grada Benkovca Branko Kutija.

Dodjelu zaslužnim vinarima uručili su: Mladen Pavić, izaslanik ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petra Čobankovića; župan Stipe Zrilić; Ivana Alpeza i Branka Mihaljević. Ukupno je dodijeljeno 8 zlatnih odličja, 35 srebrenih, 6 brončanih odličja i 6 priznanja.

Ukupno najbolje ocijenjeno bijelo vino (ŠAMPION) je “Maraština“, 2009., Dobrović- Pirovac

Ukupno najbolja ocijenjena crna vina (ŠAMPIONI) su „Cuvee“, 2008., Vina Figurica-Mladen Anić -Smilčić i „Cabarnet Sauvignon“, 2008., OPG Šime Škaulj – Nadin.

benkovac.jpg

Uz dobro osmišljen kulturno-zabavni program po završnoj dodjeli odličja i proglašenju Šampiona Vinfesta Benkovac svim uzvanicima je podijeljen i bogato ilustriran katalog Vinfesta sa svim podacima sudionika, riječ organizatora i predsjednice, sortimentom; Pravilnikom o ocjenjivanu vina u okviru manifestacije Vinfesta Benkovac 2010., uz prateći slogan „Dalmacija u čaši zarobljena“. Sama organizacija Vinfesta uz sav stručni i radni angažman, visoku profesionalnost, prepoznata je i popraćena tako da  je novinar Zadarskog lista  napisao „…bila je to veličanstvena noćna manifestacija, vinsko-vinogradarski događaj godine nakon kojega više neće biti isto i nakon kojega će vinogradarstvo i vinarstvo u Ravnim kotarima i Zadarskoj županiji, odnosno sjevernoj i srednjoj Dalmaciji, najvjerojatnije otići u sasvim novom smjeru“. Ovoj konstataciji u prilog ide i prisutnost na Vinfestu i TV-Smart poznate emisije VINOTEKE koja je upravo za svoju jubilarnu stotu Vinoteku predstavila vinogradare i vinare iz benkovačko-stankovačkog vinogorja.

 
                     Područni odjel HZPSS-a Zadarske županije 
Zvonimir Vlatkovcić, dipl. ing. agr.,
                                                                       viši stručni savjetnik za hortikulturu 
Pripremi za ispis