Stručno putovanje s praktičnom edukacijom voćara u voćnjacima Kneževih Vinograda




Cilj tog već tradicionalnog putovanja bio je upoznati voćarstvo Baranje, hrvatske pokrajine smještene u sjeveroistočnom kutu Hrvatske, između Dunava i Drave, tik do mađarske granice, koja je prije Domovinskog rata tradicionalno bila orijentirana na ratarsku (žitarice, industrijsko i krmno bilje) i vinogradarsku poljoprivrednu proizvodnju, kao i cijela Osječko-baranjska županija. Tek posljednjih desetak godina, uvođenjem državnih poticajnih sredstava za podizanje višegodišnjih nasada te davanjem naglaska na radno intenzivne poljoprivredne proizvodnje to se počelo mijenjati pa se s pravom može reći da je u posljednjih pet godina voćarstvo i vinogradarstvo na tim prostorima doživjelo pravu ekspanziju. Tako je u tom petogodišnjem razdoblju posađeno oko 950 ha voćnjaka različitih voćnih vrsta, od kojih prednjače višnja (gotovo 300 ha), jabuka (oko 180 ha) i šljiva (172 ha).

 vocari.jpg

Putovanje je započelo obilaskom tridesetak hektara nasada šljiva, marelica, nektarina i dunja tvrtke Natura Vuković u Kneževim vinogradima, koji su te voćnjake počeli saditi 2005., zahvaljujući Operativnom programu podizanja višegodišnjih nasada u voćarstvu i sredstvima potpore za kapitalna ulaganja.

baranja.jpg

Nakon toga, predstavnik jednog od domaćina, tvrtke Baranjski voćnjaci d.o.o., proveo je grupu kroz 60 ha njihovih suvremeno opremljenih nasada bresaka i nektarina u Kneževim vinogradima, Batini, Dražu i Kamencu, upoznavajući prisutne s tehnološkim rješenjima vezanim uz sadnju, navodnjavanje, rezidbu, zaštitu i dr. Posljednji su u nizu obiđeni nasadi lješnjaka OPG D. Dropulića, koji se nalaze na Baranjskoj vinskoj cesti, između B. Manastira i Suze, na 180 – 202 m nadmorske visine. U nasadu, koji je posađen na 16 ha prije četiri odnosno pet godina, zastupljene su dvije sorte, Rimski i Istarski dugi, grmolikog uzgojnog oblika.

Okupljeni domaćini, mladi baranjski voćari, iskoristili su posjetu hrvatskih voćara i predstavnika HVZ-e kako bi se organizirali, te je nakon obilaska nasada i praktične edukacije u voćnjacima održana osnivačka skupština udruge baranjskih voćara. Naime, do danas se nisu organizirali pa su djelovali pojedinačno na hrvatskoj voćarskoj sceni, što će se osnivanjem udruge, vjeruju oni, promijeniti.

Nakon toga edukacija je nastavljena posjetom Odjela za voćarstvo Poljoprivrednog instituta u Osijeku i njihovog kolekcijskog nasada koštičava voća: višanja, trešanja i marelica.

tresnja_1.jpg

zute_tresnje.jpg

Na kraju tog nadasve interesantnog putovanja posjećena je hladnjača s ULO komorama tvrtke Hlad d.o.o. u Slavonskom Brodu.

Tako je u toj jednodnevnoj edukaciji zaokružena voćarska proizvodnja, od podizanja i njege nasada, primjene visoko sofisticiranih stručnih znanja do tehnoloških rješenja za skladištenje i čuvanje voća.

 

Ured ravnatelja
Višnja Šimunović, dipl. ing., agr., načelnica Odjela za hortikulturu

Pripremi za ispis