Zlatooka – koristan kukac

Iz jaja se razviju ličinke koje se tijekom dva tjedna svoga razvoja hrane lisnim ušima, jajima leptira, grinja, štitastim ušima i resičarima.

Nakon intenzivne ishrane ličinka zapreda kokon i prilijepi ga na list. Ovisno o temperaturi preobražaj ličinke u kukuljicu traje 10-20 dana.

Tijekom kolovoza iz kukuljice se razvija odrasla zlatooka prve generacije. Ona obitava na živicama i drugim biljnim vrstama gdje ima lisnih uši. Nakon sparivanja ženka zlatooke odloži jaja i ugine.

Iz jaja se razviju ličinke, hrane se, te nakon toga zapredaju kokon iz kojeg se razvije kukuljica, a potom i odrasla zlatooka druge generacije.

Mlade jedinke druge generacije u rujnu i listopadu traže zaštićeno mjesto za prezimljavanje: složena drva, štagalj, pukotina kore drveća i sl. Tijekom zimskog razdoblja zbog hladnoće ugiba i do 90 % jedinki zlatooke. Glede toga se, osim spomenutog, postavljaju i kućice za prezimljavanje odraslih zlatooka druge generacije. Kućice ispunjene slamom postavljaju se sredinom rujna u voćnjak, povrtnjak ili uz rub livade.

Uslijed nepostojanja odgovarajućih prirodnih skloništa zlatooke ponekad ulaze u kuće i stanove.

Godišnji ciklus razvoja zlatooke i orijentacijsko vrijeme pojavljivanja pojedinih razvojnih oblika prema zapažanjima je sljedeće:

zlatooka.jpg

 

Područni odjel HZPSS-a Požeško-slavonske županije
Snježana Pešut-Pilon, dipl. ing. agr.
viša stručna savjetnica za integriranu i ekološku poljoprivredu

 
Pripremi za ispis