Poljoprivredni savjetnici Crne Gore u posjetu RH

U nastojanju za poticanjem razvoja ekološke poljoprivredne proizvodnje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore u suradnji sa Ministarstvom inozemnih poslova Kraljevine Danske provodi projekt pod nazivom „Program razvoja organske poljoprivrede u Crnoj Gori“. Cilj programa je podrška razvoju ekološke poljoprivrede, posebice voća i povrća. U okviru toga projekta organiziran je posjet ekološkim gospodarstvima Hrvatske uz potporu Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu.

U ugodnom okruženju zelenila i prirode, na ekološkom imanju „Bio-zrno“ u Habijanovcu goste su 26. svibnja 2010. dočekali i uputili im pozdravne riječi: predstavnik MPRRR-a Tomislav Petrović, načelnik Odjela za ekološku i integriranu poljoprivredu, gospođa Zlata Nanić, vlasnica „Bio-Zrna“ i u ime HZPSS-a, mr. sc. Marija Ševar, načelnica Odjela za integriranu i ekološku poljoprivredu.

U organizaciji boravka poljoprivrednih savjetnika iz Crne Gore sudjelovali su viši stručni savjetnici za integriranu i ekološku poljoprivredu HZPSS-a: mr. sc. Zvonimir Vukov, mr. sc. Ines Pohajda i Dražen Čačić, dipl. ing..

Poljoprivredni savjetnici iz Crne Gore su se upoznali sa stanjem i razvojem ekološke poljoprivredne proizvodnje u Republici Hrvatskoj, te ulozi Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu u razvoju ekološke poljoprivredne proizvodnje.

Nakon stručnog obilaska ekološkog imanja „Bio-zrno“ pod vodstvom gospođe Zlate Nanić, gosti su mogli vidjeti: proizvodnju povrća na otvorenom i u zaštićenom prostoru, proizvodnju žitarica i leguminoza, kao i proizvodnju voća. Gospođa Zlata Nanić je pionir ekološke proizvodnje u Hrvatskoj.

ZLATA.jpg
Zlata Nanić sa poljoprivrednim savjetnicima iz Crne Gore obilazi imanje „Bio-zrno“

Na obroncima Bilogore u Kraljevcu, gospodin Zdravko Biškup je proveo goste kroz svoj nasad kupine (1 ha) i pojasnio sve agrotehničke mjere koje provodi u istom. Postavljene kućice za obitavanje zlatooka, uholaža i solitarnih pčela dio su truda za očuvanjem biološke ravnoteže u nasadu. Osim solitarnih pčela, za oprašivanje su postavljene i košnice sa medonosnim pčelama. Poljoprivredni savjetnici su se raspitivali o mogućnosti plasmana svježe kupine, kao i prerađevina od kupine: vino, sok, marmelade i alkoholna pića.

SAVJETNICI.jpg

Zdravko Biškup u razgovoru s poljoprivrednim savjetnicima

U mjestu Lepšić, na OPG-u Eko-sever poljoprivredni savjetnici iz Crne Gore, bili su ugodno iznenađeni kako veličinom gospodarstva tako i raznovrsnošću povrtnih vrsta koje se uzgajaju u plastenicima i na otvorenom. Osim polja pod žitaricama: pšenica, kukuruz, pir, heljda, suncokret, soja i lucerna imali su priliku vidjeti i zavidan stočni fond: koze, svinje i perad. Gospodin Mario Sever poljoprivrednim savjetnicima je odgovorio na brojna pitanja te su se oni zadovoljni vratili u hotel, Klet obitelji Bunčić.

PLaSTENIK.jpg
Proizvodnja rajčice na OPG-u Eko-Sever

Drugog dana, 26. svibnja 2010. gosti su posjetili OPG Žeželj kraj Komina. Imali su priliku prošetati ekološkim nasadom jabuke, lješnjaka i trešnje. Govorilo se o problemu registracije i uvoza pripravaka za ekološku zaštitu bilja. Osim voća na ovom gospodarstvu se uzgajaju i kokoši Hrvatice. Srdačan prijam domaćina bio je razlog da se gosti zahvale i požele uspjeh u proizvodnji ovom

gospodarstvu.

zezelji_1.jpg

Članovi obitelji Žeželj sa poljoprivrednim savjetnicima

Na gospodarstvu za ekološki uzgoj aromatičnog bilja i lavande, OPG-u Miroslava Špoljara u Donjoj Bistri goste je osim domaćina dočekao i gospodin Krešimir Gulić, načelnik općine Donja Bistra. Nakon pozdrava i riječi dobrodošlice domaćina, gosti su obišli jedan od nasada lavande i aromatičnog bilja te destileriju za ulje, pogon za proizvodnju krema i drugih proizvoda od aromatičnog bilja.

P1010127.JPG

Miroslav Špoljar i Krešimir Gulić sa poljoprivrednim savjetnicima razgledaju polje lavande


LAVANDA.jpg
Polja lavande

P1010131z.jpg
Gotovi proizvodi od aromatičnog bilja i lavande na OPG-u Špoljar

U Volavju, na obiteljskom gospodarstvu „Repro Eko“, poljoprivredne savjetnike su dočekali domaćini Dragica i Dragutin Repar. Gospodarstvo je specijalizirano za proizvodnju i preradu visokokvalitetne organski uzgojene hrane. Centralni dio gospodarstva čini obnovljeni stari mlin, uz potok, na pogon vodom. Nakon obilaska mlina i razgledanja pogona za proizvodnju brašna, gostima su u ugodnom prostoru za organizaciju edukacijskih seminara i radionica gostima ponuđene makrobiotičke delicije. Nekima je to bio prvi susret s vegetarijanskom i makrobitičkom hranom.

 

Repro_Eko.jpg

Obilazak gospodarstva Repro Eko

Na imanju postoji mogućnost aktivnog odmora za starije ljude, uz rekreativni rad na zemlji te mogućnost noćenja.

Trećeg dana, 27. svibnja 2010. poljoprivredni savjetnici iz Crne Gore posjetili su glavni grad Republike Hrvatske, Zagreb. U kratkom turističkom razgledanju gosti su posjetili znamenitosti Gornjeg Grada, uživali u vožnji uspinjačom, posjetili Kaptol, te Trg bana Josipa Jelačića.

    

SVETI_MARKO.jpg
Poljoprivredni savjetnici iz Crne Gore ispred Crkve svetog Marka u Zagrebu

U okviru stručnog dijela organiziran je i posjet tržnici Dolac, tržnici na otvorenom i na zatvorenom prostoru gdje ekološki proizvođači prodaju svoje poljoprivredne proizvode.

P1010145.JPG
Mario Sever na tržnici Dolac u Zagrebu prodaje proizvode imanja "Eko-Sever"

Nakon razgledanja Zagreba poljoprivredni savjetnici iz Crne Gore nastavili su put Slavonije, u Zlatnu Dolinu. U Hrnjevcu, na ekološkom gospodarstvu Enjingi, poljoprivredne savjetnike iz Crne Gore su pozdravili Krunoslav Ećimović ispred domaćina i Đurđica Kšenek, rukovoditeljica Područnog odjela službe Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu Požeško-slavonske županije. Uz piće dobrodošlice, srdačan prijam, i obilazak podruma vinogradarstva i vinarstva Enjingi, poljoprivredni savjetnici su imali priliku degustirati brojna tradicionalno čudesna vina, jer sva vina obitelji Enjingi su ekološka.

Nakon posjeta podrumu uslijedio je obilazak gospodarstva Enjingi, ukupne površine 200 ha, od čega je 54 ha vinograda gdje se uzgajaju sorte: Graševina, Rizvanac, Rajnski rizling, Pinot sivi, Sauvignon, Traminac mirisavi, Pinot crni, Zweigelt, Cabernet sauvignon, Merlot i Frankovka.

VINOGRAD.jpg
Vinogradi obitelji Enjingi

Osim vinogradarstva i proizvodnje vina, gospodarstvo Enjingi se bavi agroturizmom  i stočarstvom - uzgojem goveda pasmine „Red angus“ oko 200 goveda.

Gospodin Ivan Enjingi, priključio se gostima i u ugodnom večernjem druženju iznio povijest obiteljske tradicije, vinsku priču, te iskustva o uzgoju vinograda. Vinograde uzgaja na južnim, sunčanim obroncima Krndije bez uporabe umjetnih gnojiva uz uporabu sumpora, vapna i bakra za zaštitu od bolesti.

Podrum je izgrađen 1994. na površini od 2.500 m² i suvremeno opremljen za proizvodnji i čuvanje vina.

hrvatska.jpg

Gospodin Ivan Enjingi sa gostima

U subotu, 29. svibnja 2010., poljoprivredni savjetnici iz Crne Gore pošli su svojim kućama. Kao njihova domaćica uvjerena sam da će iz Hrvatske ponijeti lijepe uspomene.

Reprezentativno predstavljanje ekološke poljoprivredne proizvodnje Republike Hrvatske zasigurno će potaći realizaciju nadanja i postizanje ciljeva ove uistinu vrijedne proizvodnje u našem susjedstvu.

 

HZPSS - Ured ravnatelja
mr. sc. Marija Ševar

Načelnica Odjela za integriranu i ekološku poljoprivredu
 

 

 

Pripremi za ispis