Studenti Agronomskog fakulteta posjetili Gorski kotar

Voditelji na terenu su bili djelatnici HZPSS-a PGŽ-a, koji su ih upoznali, ne samo sa poljoprivredom, već i s prirodnim i kulturnim znamenitostima područja.

Obilazak je započeo posjetom gospodarstvu Nataše Kozlica u Belom selu pokraj Fužina, gdje su studenti mogli vidjeti nasade bobičastog i jagodičastog voća te probati neke njihove prerađevine. Nakon obiteljskog obrta Kozlica autobus se zaputio prema spilji Vrelo u Fužinama gdje su se studenti susreli sa ljepotama krškog podzemlja. Sljedeće gospodarstvo na karti bila je farma muznih krava obitelji Francišković u Begovom razdolju, inače najvišem naseljenom mjestu u Republici Hrvatskoj. Članovi gospodarstva studente su proveli po farmi, po budućem prostoru mini sirane i pansiona koji imaju u najmu. Inače OPG Francišković je najveća farma muznih krava u Primorsko-goranskoj županiji, a na gospodarstvu se trenutno nalazi oko 80 grla svih kategorija goveda.

Nakon Begovog razdolja, punih livada srneće divljači i jedne uslikane medvjedice s mladuncima, studenti su se zaputili prema Skradu, gdje su ih djelatnici poduzetničkog inkubatora PINS i Otkupne stanice bobičastog voća, Stela Mulc i Nataša Kozlica, upoznale sa radom tih dvaju subjekata. Voditelj LAG-a Gorski kotar Petar Mamula, inače djelatnik HZPSS-a PGŽ, upoznao je studente s radom prvog registriranog LAG-a u Republici Hrvatskoj, nakon čega su se svi skupa zaputili u izletište Zeleni vir podno Skrada. Nakon ručka u izletničkom restoranu, gosti iz Zagreba mogli su uživati u ljepotama jednog od dva prirodna kanjona Gorskog kotara.

Iako već pomalo umorni i pokisli, gosti su nakon kraće vožnje obišli i pravoslavni manastir u Gomirju, inače najzapadniji srpski pravoslavni manastir u Europi, gdje ih je manastirski monah Mihajlo Vukčević upoznao s bogatom poviješću manastira. Nakon toga autobus sa studentima i profesorima zaputio se natrag prema Zagrebu, s obećanjem da će sljedeći put doći na više dana kako bi još bolje upoznali Zeleno srce Hrvatske.

 

Područni odjel HZPSS-a Primorsko-goranske županije
Petar Mamula, dipl. ing. agr.,
stručni savjetnik za integriranu i ekološku poljoprivredu
Pripremi za ispis