Posjet ekološkoj pivovari Us Heit u Nizozemskoj

U zapadnoj Friziji, u mjestu Bolsward, s 550 godina tradicije, postoji ekološka pivovara „Us Heit“ (u prijevodu „Oče naš“). Ovdje se osim piva proizvodi i poznati Frysk Hynder whisky.  

P1.jpg              p2.jpg
Specijalno pivo „Us Heit“ i Frysk Hynder whisky

To nije prva pivovara u Friziji. Povijest proizvodnje piva u Friziji vezana je za mjesto Twellwgea i 1985. godinu. Tradicija proizvodnje piva doprinijela je razvoju svijesti i spoznaji da je moguće proizvoditi i certificirano ekološko pivo.

Pivovara „Us Heit“ otpočela je s radom 1990. u mjestu Sneek. No, tek je preseljenjem u Bolsward doživjela procvat kada je počela proizvoditi ekološko pivo. To je mala obiteljska tvrtka, koja proizvodi osam vrsta piva, različitog okusa. Za proizvodnju piva „Us Heit“, piva s karakterom, koriste se isključivo prirodni sastojci. Voda potječe iz prirodnih izvora s 250 metara dubine. Pivski ječam je podrijetlom iz ekološke proizvodnje. U 2000. izgradili su novi pogon za proizvodnju piva, kapaciteta 20 hl. Krajem 2002. pogon je proširen, a izgrađena je i destilerija.

P3.jpg
Destilerija pivovare „Us Heit“

Poznati su po tome što od 2008. proizvode kvasce i slad te za proizvodnju piva koriste samo suhe kvasce.

U proizvodnji viskija „Frysk Hynder” dodaju se jedinstveni kvasci, provodi se dvostruki proces destilacije, a viski se stavlja na sazrijevanje u različite posude: bačve od vina, rakije i prošeka.
Proizvodnja viskija je ograničena na 10.000 litara godišnje.

U prostoru pivovare postoji mali muzej i soba za degustacije. Najavljene grupe turista osim spomenutog obiđu i postrojenja pivovare uz mogućnost kušanja piva i kupnje.

P4.jpg
Soba za degustacije


HZPSS, Ured ravnatelja

mr. sc. Marija Ševar

Načelnica odjela za integriranu i ekološku poljoprivredu
Pripremi za ispis