Održano prvo ovogodišnje županijsko natjecanje u oranju, 8. natjecanje u Koprivničko-križevačkoj županiji

Zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, Darko Sobota otvorio je natjecanje, a orače je pozdravio i zaželio im uspjeh gradonačelnik Koprivnice, Zvonimir Mršić. Oračima je «ravnu i ujednačenu brazdu» poželio Ivan Hodalić, savjetnik ministra u MPRRR-u koji je ujedno upoznao prisutne da je hrvatska oračka reprezentacija otputovala u Novi Zeland, gdje će se 17.-18. travnja održati svjetsko natjecanje u oranju.

Od prošle godine, natjecatelji-orači u našoj Županiji nadmeću se u vještini oranja u dvije kategorije: plugovima ravnjacima i plugovima premetnjacima.

U kategoriji plugova ravnjaka natjecatelji su se plasirali kako slijedi:

  1. Marijan Stanešić iz Đurđevca,

  2. Petar Stanešić iz Đurđevca,

  3. Tihomir Fucak iz Đurđevca,

U kategoriji plugova premetnjaka :

  1. Zoran Radiček iz Šoprona,

  2. Slavko Fucak iz Đurđevca i

  3. Josip Martinović iz Štaglinca.

Koprivničko-križevačka županija već tradicionalno pomaže ovo natjecanje, pa je i ove godine iz svog proračuna osigurala financijska sredstva u iznosu 10 000,00 kn za prve tri istovjetne nagrade u obje kategorije koje je najboljoj trojici orača uručio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj i turizam Koprivničko-križevačke županije, Denis Maksić: (fotografija-pobjednici)

  1. Rotacijska kosilica 46 57Bs košem

  2. 50 litara motornog ulja

  3. Komplet Gedore ključeva

Tvrtka PSC Ferenčak iz Križevaca već četvrtu godinu pomaže našim natjecateljima koji imaju želju natjecati se u oranju, a nemaju plug zadovoljavajućih karakteristika, tako da im za samo natjecanje posudi plug. Ove se godine natjecatelj Zoran Radiček koristio natjecateljskim plugom premetnjakom marke Regent.

Ovom prigodom zahvaljujemo na pomoći svima koji su omogućili održavanje ovog natjecanja, posebno članovima Udruge i kolegama koji su pomogli oko pripreme parcele, kao i gostima koji su uveličali naše natjecanje. Također hvala sucima koji su budno pratili oranje svakog natjecatelja: Padro Dariu (voditelj sudaca), Ivi Majhen-Vlašiček, Suzani Pajić i Cerovčec Đuri, informatičkoj potpori natjecanja, Klopotan Goranu, kao i mjeračima dubine, Kopilović Slavku i Mesić Tomislavu.

Prvoplasirani orači u obje kategorije, Zoran Radiček i Marijan Stanešić predstavljat će našu županiju na 8. državnom natjecanju u oranju koje će se održati u Virovitičko-podravskoj županiji, u Suhopolju, koncem kolovoza.

Tatjana Međimurec, dipl. ing. agr.
Predsjednik Udruge orača Koprivničko-križevačke županije

 

 

Pripremi za ispis