Uspješan sajam SlaVin 2010.

Slavonija, obrtnička zadruga, organizirala je i ovogodišnjeg sajma, suorganizatori su bili HGK Županijska komora Virovitica, HOK Područna komora Virovitica, Virovitičko-podravska županija, Turistička zajednica Orahovica i HZPSS.

Edukativni sadržaj sajma bio je posvećen novim propisima u sektoru vina kojima se Hrvatska mora prilagoditi prije ulaska u EU. Predavanje je u organizaciji upravnog odjela za poljoprivredu Virovitičko-podravske županije, održala načelnica odjela za vinarstvo i alkoholna pića u Upravi za poljoprivredu i prehrambenu industriju Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Jasna Čačić, Kroz predavanje načelnica Čačić je pojasnila zakonodavstvo u sektoru vina u EU, govorila je o udruživanju proizvođača koje je izuzetno važno, te iznijela ciljeve i prioritete koje Hrvatska mora ostvariti kako bi zadovoljila norme EU. „Kada se govori o sektoru vina u Hrvatskoj, činjenica je da smo postigli značajne pomake prije svega u kvaliteti vina, a osim toga, infrastruktura što se tiče vinarija naročito je poboljšana. To su sve preduvjeti da sutra, naši vinari budu konkurentni na tržištu, a uspješnosti će doprinijeti prije svega kvaliteta i specifičnost hrvatskih vina“, kazala je Čačić. Ipak, u samoj organizaciji morat će doći do bitnih promjena, prije svega u udruživanju proizvođača, budući Europa ne poznaje pojedinačna istupanja i zahtjeve. Sudionicima predavanja, pojašnjene su i  Uredbe EU koje obuhvaćaju potpore i sustav dobivanja zaštićenih oznaka, potrebu većeg ulaganja u marketing ali i postizanja niže cijene vina. Na kraju je gđa. Čačić zaključila da će ministarstvo i dalje raditi na usklađivanju hrvatskog zakonodavstva sa zakonodavstvom Europske unije u sektoru vina.

O novim trošarinama na jaka alkoholna pića, ukratko je nazočne informirala Blaženka Mozer iz ispostave HZ PSS Orahovica. Ono što najviše zanima male proizvođače, Mozer je i naglasila, a to je obveza upisa u trošarinski registar i plaćanje trošarine na kotao za pečenje rakije. Za kotao do stotinu litara trošarina iznosi 100,00 kn, a za kotao veći od sto litara trošarina je 200,00 kn i  mora biti plaćena do naredne godine u siječnju. Za vlastite potrebe domaćinstvo će imati pravo raspolagati s 50 litara rakije, a u trošarinski registar proizvođač se mora upisati petnaest dana prije početka pečenja rakije.

Šampioni sajma

Na svečanom otvaranju sajma, uručene su medalje i diplome za  stotinu ocijenjenih uzoraka  vina i 24 ocijenjena uzorka jakih alkoholnih pića, a šampioni sajma i ove godine su Feravino Feričanci s najbolje ocijenjenom frankovkom 2008.,  i Kutjevo d.d. s najboljim ocijenjenim suhim vinom sajma, graševina de Gotho 2008. Najbolje ocijenjenu rakiju ispeklo je OPG Blanke Jović iz Crkvara, šljivovica 2007.

Savjetnik ministra za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj, Vinko Milat, koji je i otvorio sajam, kazao je da sva proizvodnja vina mora biti kvalitetna i prepoznatljiva, te da vina moraju biti konkurentna na svjetskom tržištu. To još uvijek nije slučaj, budući su hrvatska vina skupa, zbog čega je uvoz vina u Hrvatsku gotovo dvije tisuće vagona, a izvoz od 250 do 300 vagona.

Da sajam vidi kao promotora turizma u gradu, potvrdio je gradonačelnik Josip Nemec, a predsjednik Odbora za sajmove HOK Josip Novogradec i tajnik HGK ŽK Virovitica Milan Vanđura procijenili su, kako je Slavin dao značajan doprinos razvoju vinogradarstva i vinarstva na ovom području, te kako promovira kvalitetu a ne broj izlagača. Dožupan Virovitičko-podravski Zvonimir Koić, Slavin je okarakterizirao kao sajam „koji nema alternativu, ali ima perspektivu“.

Direktor sajma Franjo Kukuruzović, istakao je da se unatoč teškoj ekonomskoj krizi uspjelo sačuvati sajam i povećati ukupnu površinu izlagačkog prostora. Cilj sajma, postignut je i ove godine, kazao je Kukuruzović, dao je doprinos u razvoju malog seoskog gospodarstva s naglaskom na seoski turizam te  popularizirao je proizvodnju vina i vinske kulture.

Organizator je izuzetno zadovoljan sajmom i posjetom. Sajam je ove godine vidjelo 7 tisuća posjetitelja.

Zabavni sadržaj

Pobjednica izbora za petu vinsku kraljicu Slavonije i Baranje je, Martina Ninković iz Podvinja, koja je izabrana između osam djevojaka, na natjecanju održanom u petak, 12. ožujka. Njezine su pratilje, druga princeza Maja Prokopec i prva princeza Katarina Tot. Prezentacijska dvorana sajma nije imala dovoljno mjesta za sve koji su željeli pratiti izbor kraljice, ali i bodriti u natjecanju dvije domaće djevojke, iz Stare Jošave i Crkvara.   Uz izbor Vinske kraljice, održana je i revija vjenčanica i večernjih haljina, salona Sutex. Reviju je nosilo devet djevojaka, šest djevojčica i jedan dječak, koji su pridobili velike simpatije publike. Glazbeni dio programa obogatile su svojim nastupom ženska pjevačka skupina iz Podvinja i muška pjevačka skupina KUD Crkvari i tamburaši. Pokrovitelji izbora pete Vinske kraljice Slavonije i Baranje, bili su Glas Slavonije, poduzeća Radlovac i Briit,  te organizator sajma Slavonija obrtnička zadruga.

Područni odjel HZPSS-a Virovitičko-podravske županije
Blaženka Mozer, dipl. ing. agr.
viša stručna savjetnica za hortikulturu

 

Pripremi za ispis