Stručno predavanje za obiteljska poljoprivredna gospodarstva

Na tim skupovima raspravlja se o različitim temama. Trenutno je jedna od najzanimljivijih tema obrada tla, a posebno obrada tla bez prevrtanja. Takva obrada tla svojom primjenom pridonosi velikim uštedama pri radu. Treba naglasiti da te uštede ne utječu na prinos i kvalitetu proizvoda.
 
Na tu temu održano je vrlo uspješno stručno predavanje za OPG-e, 26. siječnja u gradu Otoku u prostorijama ugostiteljskog objekta „Lombarović“. Predavači su bili načelnik Odjela za mehanizaciju Ivo Juras, dipl. ing. agr., i Đuro Cerovčec, dipl. ing. agr., stručni savjetnik za mehanizaciju. Posjeta je bila više nego očekivana, jer je za ovu temu interes pokazalo nešto više od šezdeset poljoprivrednika iz uže i šire okolice.
 
Nakon pozdravne riječi Đure Cerovčeca i zahvale prisutnima na dolasku, skup je pozdravio i Ivo Juras koji je ukratko naznačio važnost ove teme. Zatim se krenulo s predavanjem. Na početku je Đuro Cerovčec održao prezentaciju pod nazivom „Strojevi za obradu tla bez prevrtanja“, kroz koju je prisutne upoznao sa značajkama takve obrade tla, koja se još naziva i reducirana obrada. Ponudio je odgovore na pitanja: Što je to reducirana obrada? Kada ići s reduciranom obradom? S kojim strojevima ići u reduciranu obradu? Koje su dobre, a koje loše strane reducirane obrade? Sve je zorno prikazano i potkrijepljeno slajdovima, a nakon prezentacije i s video isječcima strojeva u radu na polju.
Načelnik Ivo Juras, za vrijeme puštanja video isječaka, trudio se da svoje znanje i iskustvo prenese prisutnim poljoprivrednicima, koji su sve pažljivo pratili i postavljali niz pitanja, od onih vezanih za temu, pa do onih koja su se odnosila na trenutne probleme u poljoprivredi. Načelnik Juras strpljivo je odgovarao na sva postavljena pitanja, bez obzira na sadržaj. Tijekom rasprave na platnu su prikazivani strojevi u radu različitih proizvođača strojeva za reduciranu obradu tla, i to oni koji su prisutni na našem tržištu. Mogli su se vidjeti strojevi tvrtki: „Amazone“, „Horsch“, „Väderstad“, „EuM“, „Vogel & Noot“, i ostali. Želja nam je prikazati strojeve i njihove radne dijelove, a ni u kojem slučaju reklamirati neke od tvrtki.
 
Uz ugodno druženje vrijeme je brzo proletjelo, a nas su čekale druge dogovorene obveze, pa smo morali privest predavanje kraju. Bili smo zadovoljni jer je cilj postignut. Poljoprivrednici su dobili stručne informacije, savjete i preporuke. Da je „sjeme palo na plodno tlo“ moglo se vidjeti iz toga što je velika većina nazočnih ostala još dugo u konstruktivnoj raspravi o temama vezanim za poljoprivrednu mehanizaciju.
 
 
Područni odjel HZPSS-a Vukovarsko-srijemske županije
Đuro Cerovčec, dipl. ing. agr.,
stručni savjetnik za mehanizaciju
 

 

Pripremi za ispis