Povećan interes poljoprivrednika za predavanja

Obzirom na brojne upite poljoprivrednih proizvođača o mogućnostima korištenja vaučera za mineralno gnojivo, o obvezi ulaska u sustav poreza na dohodak od iduće godine, o promjenama u pravima na potpore poljoprivredi, kapitalnim ulaganjima,  hrvatskoj poljoprivrednoj komori i sličnim upitima, savjetnici su od mjeseca studenog započeli intenzivno informiranje poljoprivrednika na terenu. Na predavanjima savjetnici dijele informativne materijale o izravnim plaćanjima i IPARD programu.

Zanimljivo je da su inače slabo posjećeni termini predavanja u dopodnevnim satima, ovaj puta uspjeli privući ukupno 193 poljoprivrednika u tri predavanja. I ovaj pokazatelj govori o interesu naših poljoprivrednika za svoju budućnost.

Mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan, Leon Golub, dipl. ing. agr., Tatjana Međimurec, dipl. ing. agr., Ivan Grgičin (HPA) ing. agr., Zlatko Filipović, dipl. ing. arh.  i predstavnici knjigovodstvenog servisa održali su do sada tri predavanja u mjestima: Ferdinandovac, Novo Virje i Virje:

– Zakon o državnoj potpori i ruralnom razvoju, Pravilnik o izravnim plaćanjima,

– Izravna plaćanja u stočarstvu

– ARKOD,

– Hrvatska poljoprivredna komora,

– Pravilnik o potpori kapitalnim ulaganjima u poljoprivredi,

– Upute o mogućnosti zatvaranja potraživanja za potpore u poljoprivredi putem Odluke Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja o kupovini mineralnog gnojiva u Petrokemiji d.d.

– Poljoprivrednici u sustavu poreza na dohodak

– Legalizacija postojećih poljoprivrednih objekata

Rukovoditelj Područnog odjela, Antun Tomašević, mag. ing. agr. moderator je ovih predavanja.

Idući tjedan predstoje još najmanje dva takva predavanja, u Molvama i Gornjem Maslarcu (općina Sokolovac). U predavanja će se uključiti kolege savjetnici prema specijalnosti i mjestu rada. Program će se proširiti temom o provođenju dobre poljoprivredne prakse. Prema interesu poljoprivrednika iz pojedinih općina, tijekom mjeseca prosinca ove godine i siječnja iduće godine ovakva predavanja planiramo održati na čitavom području Koprivničko-križevačke županije. Ovom prigodom zahvaljujemo članovima općinskih vijeća i predstavnicima udruga poljoprivrednika koji su nam pomogli pri organizaciji dosadašnjih predavanja.

            Područni odjel HZPSS-a Koprivničko-križevačke županije
Tatjana Međimurec,
 viši stručni savjetnik za ratarstvo

 

Pripremi za ispis