Proizvođači mlijeka iz BiH posjetili Vukovarsko-srijemsku županiju

Predvodila ih je Rozalija Galac, predstavnica nizozemske zaklade „Mensen Werken Voor Mensen“, koja na području sjeveroistočne BiH provodi projekt razvoja komercijalnog mljekarstva. Zaklada je prije nekoliko godina i u Hrvatskoj provodila slične projekte, a iz dobre suradnje ostali su i dobri kontakti sa stručnim savjetnicima za stočarstvo HZPSS-a naše županije.

Proizvođači mlijeka i savjetnici za stočarstvo iz Bijeljine, Zvornika i Tuzle željeli su posjetiti nekoliko uspješnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka. Budući da se u okviru projekta zaklade sufinancira izgradnja manjih suvremenih farmi po uzoru na nizozemske, od velike je važnosti da stočari na konkretnim gospodarstvima saznaju bitne podatke, kao što su npr. prednosti i nedostaci raznih načina držanja, načina hranidbe, pripreme hrane, raznih tehničkih izvedbi krmnih zabrana, sustava izgnojavanja, gnojidbe poljoprivrednih površina, držanja teladi i odgovore na druga brojna praktična pitanja.

Stručne savjetnice za stočarstvo HZPSS-a Tatjana Oršolić i Nada Matić za taj posjet odabrale su i pripremile dva značajna proizvođača mlijeka – Marijana Jurića iz Đurića i Ivu Stojanovića iz Babine Grede. Opet se pokazalo da je upravo praktična i konkretna razmjena iskustva ona koja izaziva najviše zanimanja i najbolje se pamti.

Proizvođači su pažljivo pratili uvodne riječi domaćina, koji su ih upoznali s osnovnim podacima o farmi – brojem mliječnih krava, junica i teladi, proizvodnjom mlijeka po laktaciji, životnom proizvodnjom, sastavom mlijeka, obrokom za laktaciju i suhostaj, podacima o reprodukciji, redovitoj njezi papaka…

Primjetno je bilo znatno zanimanje proizvođača vezano uz održavanje stalnog sastava i kvalitete mlijeka, što je uz optimalnu razinu proizvodnje najvažnije u postizanju profitabilnosti farme. Pritom su za naše stočare vrlo korisna redovita mjesečna izvješća HPA o individualnoj kontroli mliječnosti. Kod proizvođača mlijeka iz BiH taj sustav kontrole još nije u potpunosti proveden, te se stočari nadaju da će uskoro i oni takve vrijedne podatke dobivati, pratiti i koristiti za pravovremenu korekciju obroka.

Nakon posjete obiteljskim gospodarstvima druženje se nastavilo za ručkom, gdje je uslijedila živahna i zanimljiva razmjena iskustva i znanja poljoprivrednih proizvođača i savjetnika. Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Andrija Matić upoznao je goste, među kojima su bili i predstavnici lokalnih vlasti, s aktualnim zbivanjima vezanim uz poljoprivredu u županiji,  predsjednici udruga uzgajivača goveda i svinja s načinom organizacije i rada udruga, a suradnica za nitrate pri HZPSS Katrin Gnjidić ukratko je predstavila Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi koji je upravo u tijeku.

Vrlo zadovoljni posjetom, proizvođači mlijeka iz BiH izrazili su želju za daljnjom suradnjom i uzvratnim posjetom proizvođača mlijeka i savjetnika za stočarstvo HZPSS-a Vukovarsko-srijemske županije, što će zasigurno vrlo skoro biti i ostvareno.

Područni odjel HZPSS-a Vukovarsko-srijemske županije
Tatjana Oršolić, dipl. ing. agr., viša stručna savjetnica za stočarstvo
Nada Matić,dipl. ing. agr.,  stručna savjetnica za stočarstvo
Katrin Gnjidić, dr. vet. med., suradnica za nitrate