Vincro 2009.

Bez ikakvog pretjerivanja za VINCRO se može reći da je vinarsko-vinogradarski događaj godine nakon kojeg više ništa neće biti isto i nakon kojega će vinogradarstvo i vinarstvo u Ravnim kotarima i Zadarska županija otići u novom smjeru.

U sklopu VINCRO-a organiziran je i sajam s brojnim štandovima vinskih, maslinarskih i drugih poljoprivrednih proizvoda, kao i proizvoda za poljoprivredu na kojima su sudjelovali izlagači iz Polače, Stankovaca, Zadra, Karlovačke županije, Pitomače zatim izlagači iz Slovenije, Austrije te Bosne i Hercegovine.

Na svečanosti otvaranja okupljenima se obratio načelnik općine Polača, Viktor Prtenjača, te župan Zadarske županije Stipe Zrilić. Kao posebni izaslanik Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja okupljene je pozdravio dr. sc. Vinko Milat.

Na sajmu je ocijenjena kakvoća četrdeset i osam otvorenih crnih vina, četrnaest otvorenih bijelih vina te dvanaest vina u buteljama. Podijeljen je velik broj brončanih, srebrnih i zlatnih medalja u više kategorija, a konačni šampioni bili su Ante Škaulj iz Nadina za otvoreno vino te Zlatko Kaštelanac iz Polače u kategoriji buteljiranog vina.

Zadarska županija dobila je prvi puta na ovakvoj manifestaciji i visku kraljicu 2009 – plemenitu glasnogovornicu vina i vinske kulture Katarinu Perajić.

 Doprinos ovom sajmu dali su i djelatnici Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu ,Područnog odjela Zadarske županije sa stručnim predavanjima:

Nikolina Paleka, dipl. ing. agr. :» Proizvodnja vrhunskog vina od autohtone sorte Gegić tehnologijom sur lie»

Zvonimir Vlatković, dipl. ing. agr.: «Podizanje vinograda na kršu»

                                                                                           Ured ravnatelja HZPSS-a
Vladimir Novotny, dipl. novinar
stručni suradnik za informiranje

Pripremi za ispis