Alarm na Arktiku: Bez leda već za dvadeset godina

Navodno bi već za 20 godina to područje ljeti bilo potpuno bez leda! I više od toga: prema mišljenju znanstvenika Petera Wadhamsa sa Sveučilišta Cambridge. već za deset godina led će se, navodno, otopiti do te mjere, da će Sjeverno polarno more postati plovno za brodove. To možda raduje brodare, no u sebi skriva mnoge nepredviđene opasnosti.

Istraživačima je već odavno poznato da se ledene površine otapaju. No, Pen Hadow je svojim mjerenjima dokazao da se smanjuje i njihov volumen. A što je led tanji, to se ljeti brže topi. Bez slojeva leda sunčeve zrake neće se više moći reflektirati, nego će ih apsorbirati tamno ledeno more. Posljedica: voda će se zagrijavati još brže!

Godine 2003. na Arktiku je 62 posto površine bilo presvučeno višegodišnjim, takozvanim "starim ledom", a 32 posto "jednogodišnjim ledom ". U međuvremenu se taj omjer u potpunost okrenuo!

Martin Sommerkorn, ekspert za klimu Organizacije za zaštitu prirode WWF-a, ukazuje na tmurnu sliku istraživanja: "Bez polarnih kapa imat ćemo potpuno drugačiji i topliji svijet." Upozorava na opasnost od poplava koje bi otapanje leda moglo imati za posljedicu, a kojima bi bila pogođena čak četvrtina ukupnog svjetskog stanovništva. Uz to, moglo bi doći i do ogromnog povećanja emisije stakleničkih plinova uslijed oslobađanja ugljika iz njegovih akumulacija. Na konferenciji čelnika najutjecajnijih zemalja koja će se održati ovog prosinca u Kopenhagenu nužno je doći do konkretnih zaključaka.

Izvor: http://www.catlinarcticsurvey.com

 
 
Prevela i pripremila:
Katrin Gnjidić, dr. vet. med.,
tehnički suradnik za nitrate na projektu
Kontrole onečišćenja u pojoprivredi RH
Pripremi za ispis