Prezentacija silo kombajna za lješnjake

Sunčan i topao jesenski dan, bio je kao stvoren za druženje na otvorenom, razmjenu iskustava, i prikupljanje savjeta. Pedesetak proizvođača lijeske iz pet slavonskih županija, stručne savjetnike HZPSS, i druge zainteresirane sudionike prezentacije, pozdravili su vlasnik firme FACMA Lorenco Belacioma, Mijo Tokić vlasnik tvrtke AGROTOK, uvoznika strojeva, te predsjednik Uprave PP Orahovica Dušan Alebić.                            

„ PP Orahovica uz pomoć kombajna lješnjak sakuplja unazad pet godina, a budući je unazad pet godina u Hrvatskoj na privatnim plantažama zasađeno oko 1 000 ha lijeske, AGROTOK se odlučio upravo na hrvatskom tržištu ponuditi kombajne, koji su ekonomični i po cijeni, ovisno o kapacitetima, pristupačni vlasnicima plantaža“, kazao je Josip Tokić.
 
Samohodni i vučeni kombajn privukli su veliku pozornost proizvođača lijeske, prije svega zato jer se cijena vučenog kombajna manjeg kapaciteta kreće oko 6 tisuća eura, a manjeg samohodnog kombajna 20-tak tisuća eura.

Do sada je u Hrvatskoj kupljen jedan samohodni i 4 vučena kombajna. Vučeni kombajn, najmanjeg kapaciteta, dovoljan je za plantažu površine 5-6 ha, a najveći vučeni kombajn zadovoljit će potrebe plantaže od 100 ha.
          Područni odjel HZPSS-a Virovitičko podravske županije
Blaženka Mozer,dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik za hortikulturu

Pripremi za ispis