Posjet ravnatelja HZPSS-a dr. sc. Ivana Katalinića potencijalnim korisnicima projekta u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Postoji znatno zanimanje poljoprivrednika za mogućnosti koje pruža Projekt u smislu ostvarivanja povrata čak tri četvrtine sredstava za odlagalište stajnjaka i odgovarajuće opreme – cisterni, separatora, ulagača, prikolica za stajnjak, rasipača i ostale mehanizacije za manipulaciju stajnjakom. Premda mnogim stočarima objektivnu prepreku za pristupanje natječaju predstavlja građevinska dozvola, odnosno legaliziran objekt kao jedan od uvjeta natječaja, upravo su za tu svrhu od strane Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i razvitak seoskog prostora osigurani županijski krediti namijenjeni legalizaciji postojećih objekata za stočarsku proizvodnju, u visini do 150.000 kuna uz 4% kamata. Županijski ured za prostorno uređenje i zaštitu okoliša također će stočarima izići u susret na način da će sve zainteresirane za naknadnu legalizaciju stručnjaci Ureda posjetiti direktno na njihovim gospodarstvima i savjetovati ih o načinu ishođenja potrebne dokumentacije.

Nakon razgovora uslijedio je obilazak nekoliko gospodarstva – potencijalnih korisnika fonda Projekta. Na fami mliječnih krava obitelji Vladimira Mitrovića iz Berka gosti savjetnici su s ljubaznim domaćinima „pretresli“ aktualnu problematiku vezanu uz kredite, proizvodnju i cijenu mlijeka, način spremanja djeteline, organizaciju posla u sezoni najvećih poljoprivrednih radova… Prostor gdje će se planira drugo odlagalište za kruti stajnjak zasad je samo ravna travnata površina, ali nadajmo se, ne zadugo!   

Nakon oproštaja s domaćinima, po vrućem ranorujanskom popodnevu uputili smo se dalje do obitelji gospodina Marojevića iz Negoslavaca, koji se također bave proizvodnjom mlijeka. Njihove krave su upravo ručale i uživale u hladu staje – jer, naravno, osiguranje optimalnih uvjeta držanja i hranidbe ujedno je i uvjet uspješne proizvodnje mlijeka. Istovremeno, vlasnici su se preznojavali na suncu poslujući oko prikolice za pripremu hrane, pa im je dobro došla mala stanka. Osim o potrebi za djelomičnom rekonstrukcijom lagune i nabavom opreme za izgnojavanje, pri čemu bi im u velikoj mjeri pomogla sredstva iz fonda Projekta, domaćini su s dr. Katalinićem razgovarali i o nezaobilaznim temama vezanim uz trenutnu cijenu mlijeka, otplatu kredita i općenitu situaciju u poljoprivredi.

Obiteljsko gospodarstvo gospodina Tomislava Matijaševića iz Bogdanovaca planira gradnju nove staje za krave, a ujedno i povećanje broja grla. Iako sadašnji uvjeti držanja nisu idealni, visina proizvodnje mlijeka je iznenađujuće visoka, čemu u odlučujućoj mjeri doprinosi stalna briga domaćina oko zdravlja krava i optimalne opskrbljenosti kvalitetnom hranom i vodom, te dovoljnom količinom svježeg zraka. U tome mu pomažu i djeca, koja polako preuzimaju dio poslova. Pritom reba naglasiti i činjenicu da obitelj Matijašević dosada nije koristila kreditna sredstva za izgradnju farme, pa to dodatno zadivljuje i izaziva poštovanje.  

Nakon upoznavanja s farmom i razgovora oko iskorištenja genetskog potencijala mliječnih krava i isplativosti uzgoja rasplodnih junica, dr. Katalinić i suradnici poželjeli su obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu gospodina Matijaševića svako dobro u budućem poslovanju, te uspješno sudjelovanje u projektu kontrole onečišćenja u poljoprivredi.

Katrin Gnjidić, dr. vet. med.
tehnički suradnik za nitrate na projektu Kontrole onečišćenja u poljoprivredi RH 
www.apcp.hr

Pripremi za ispis