Počele pripreme za 59. Svjetsko natjecanje orača

Sastanku, koji je održan na inicijativu MPRRR-a, nazočili su i gradonačelnik Biograda Ivan Knez, predsjednik Turističke zajednice Ive Eškinja, pomoćnica pročelnika za poljoprivredu Zadarske županije Katerina Skelin, predsjednica uprave poduzeća VRANA d.o.o. Mirjana Škara, član uprave poduzeća VRANA d.o.o. Milivoj Milat, i predstavnik HZPSS-a Miroslav Andrić, viši stručni savjetnik Područnog odjela Zadarske županije, Ispostava Biograd.

priprem_oraci.jpg

Radni sastanak je organiziran u svrhu uvida u potencijale i mogućnosti Republike Hrvatske, kao i grada Biograda vezano uz organizaciju 59. Svjetskog natjecanja orača, te kako bi se zajedno s HUONO-om krenulo u pripreme.

Prije samog obilaska predviđenih parcela za Svjetsko prvenstvo, gostima je prikazana je i prezentacija o gospodarstvu Biogradu, s posebnim osvrtom na poljoprivredne resurse kao i osnovne karakteristike najvećeg poljoprivrednog proizvođača biogradskog zaleđa – poduzeća VRANA d.o.o.

Gradonačelnik Ivan Knez nije skrivao zadovoljstvo činjenicom što je Biograd izabran za domaćina ove prestižne manifestacije na kojoj sudjeluje 30–ak zemalja iz cijelog svijeta, uz obećanje da će se nastojati što bolje pripremiti i odraditi cijelo natjecanje kako bi opravdali ukazano povjerenje. Ovom prigodom gradonačelnik je istaknuo da se planirano Svjetsko natjecanje orača ne bi moglo održati bez sudjelovanja i suradnje s tvrtkom VRANA d.o.o., na čijim će se poljoprivrednim površinama natjecanje odvijati, kao i na važnoj ulozi Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, Zadarske županije, Turističke zajednice Biograda i HUONO-a.

Nakon prezentacije, izaslanstvo je obišlo predviđene natjecateljske parcele i postojeću infrastrukturu bitnu za samo natjecanje, nakon čega nitko nije skrivao zadovoljstvo viđenim.

Sve je to bilo bez sumnje od presudne važnosti za dobivanje domaćinstva 59. Svjetskog natjecanja orača. Osim viđene infrastrukture i natjecateljskih parcela o tradiciji poljoprivredne proizvodnje ovoga kraja svjedoči i spomenik oraču koji je podignut 1970. godine u spomen 200 godina melioracije i 70 godina postojanja poduzeća „VRANA“ .

Zanimljiv je i podatak da Biograd od 3.698 ha ukupne površine ima obradivo 2.190 ha (59,22 posto), te ukazuje na povijesnu važnost poljoprivredne proizvodnje kao gospodarske grane, koja osim turizma čini najveći izvor prihoda ovoga kraja. Ovako visok postotak obradivih površina je veliko bogatstvo za priobalni grad i čini Biograd drugačijim od drugih.

Vidimo se u Biogradu 2012. godine na 59. Svjetskom natjecanju orača . 

                                                                 Područni odjel HZPSS-a Zadarske županije, Ispostava Biograd
Miroslav Andrić, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik

 

 

 

Pripremi za ispis