Održana radionica „Prihrana i navodnjavanje paprike“

Korišteno je miješano topivo gnojivo s većim postotkom kalija (odnos N:K 1:2) koje je neophodno u fazi intenzivne berbe paprike (obavljeno pet berbi) i kalcijev nitrat gdje je kalcij kao građevni element  neophodan za formiranje čvrstih i zdravih plodova.

plastenik.JPG

Bilo je riječi i o prethodnoj gnojidbi: osnovnoj s granuliranim gnojivima namijenjenim intenzivnoj povrtnoj proizvodnji i početnoj prihrani topivim gnojivima s naglaskom na fosfor zbog lakšeg ukorijenjivanja , te gnojivima s izjednačenim omjerom NPK hranjiva u fazi intenzivnog vegetativnog rasta.

U drugom dijelu radionice bilo je riječi o sortimentu paprike na posjećenom OPG-u, te o pogodnosti različitih tipova i sorti, s obzirom na krupnoću i boju , za prodaju u svježem stanju i preradu. Radi se o dva tipa paprike: rog paprika (četiri sorte), namijenjene za svježu potrošnju i preradu u fiziološkoj zriobi, koja se poklapa sa tehnološkom zriobom, i babura (četiri sorte), različite krupnoće žute do žuto-zelene boje u tehnološkoj zriobi.

Na kraju su predstavljena dva tipa vertikalnog uzgoja paprike. U plasteniku visoke radne površine (3m) predstavljene su prednosti uzgoja na dvije grane: formiranja krupnih plodova, te visoke biljke dobre prozračnosti i zdravstvenog stanja. U visokim blok tunelima (veronezima) vertikalni uzgoj je postignut stupovima povezanim s tri reda veziva gdje je zaključeno da bi zbog sadašnje gustoće (samo su pokidani donji zaperci) trebalo formirati 3-4 grane.

 Područni odjel HZPSS-a Požeško-slavonske županije
Tomislav Pojer, dipl. ing. agr.

Pripremi za ispis