Hrvatsko izaslanstvo na međunarodnom kongresu u Italiji

Glavne teme međunarodnog kongresa bile su zaštita podolske pasmine goveda, kojoj pripada i naše autohtono istarsko govedo, razvoj programa gospodarenja tim pasminama, promocija ekstenzivnog uzgoja, kvalitete mesa i mesnih proizvoda.

italij_2.jpg

U sklopu programa posjetili smo agroturizme Masseria Colombo i Agroturismo Torre Spagnola, gdje su nas domaćini počastili delicijama tipičnim za to podneblje, te jelima od mesa njihova autohtonog goveda, pripremljenim na tradicionalan način.

Agencija za ruralni razvoj Istre – AZRRI surađuje s udruženjem talijanskih mesnih pasmina goveda i Padovanskim sveučilištem na zaštiti istarskog goveda kroz europrojekt „Promocija i valorizacija istarskog goveda“.

Našem izaslanstvu bila su zanimljiva iskustva pokrajina Basilicate i Kalabrije u poticanju uzgoja i načinu sufinanciranja stručnih službi, te iskustva centra za umjetno osjemenjivanje goveda, ovaca, koza, svinja i kunića, te autohtonih pasmina, tim više što Agencija za ruralni razvoj Istre – AZRRI planira izgraditi sličan centar na Gortanovom brijegu u Pazinu.

S putovanja smo se vratili puni dojmova, te bogatiji za još jedno prijateljstvo i međusobnu suradnju.

Područni odjel HZPSS-a Istarske županije
Ivanka Bervida, dipl. ing. agr.

Pripremi za ispis