Studijsko putovanje u Francusku

Studijsko putovanje organizirano je u suradnji s francuskim Ministarstvom prehrane, poljoprivrede i ribarstva i Nacionalnom skupštinom Poljoprivrednih komora. Tijekom posjete održani su sastanci u Ministarstvu prehrane, poljoprivrede i ribarstva, Nacionalnoj skupštini poljoprivrednih komora, uredima poljoprivredne komore na razini regija i departmana te uredima državnih institucija koje izravno surađuju s uredima poljoprivredne komore na zajedničkim projektima u poljoprivredi.

Komora_Francuska_web.JPG

Dana 2. srpnja 2009. održani su sastanci u Ministarstvu prehrane, poljoprivrede i ribarstva na kojima je predstavljena dosadašnja suradnja između dva Ministarstva te je održana prezentacija na temu suradnje između Nacionalne skupštine poljoprivrednih komora i francuskog Ministarstva prehrane, poljoprivrede i ribarstva. U popodnevnim satima hrvatsko izaslanstvo primio je Luc Guyau, predsjednik Nacionalne skupštine poljoprivrednih komora, te je predstavljena uloga Skupštine u području kreiranja nacionalne i međunarodne poljoprivredne politike te koordinacije Poljoprivrednih komora na razini regija (21) i departmana (94).

Francuska_lavanda_izaslanstvo.jpg

Programom posjete obuhvaćeno je i upoznavanje s radom regionalne poljoprivredne komore Provence-Alpes-Côte d’Azur tijekom kojeg je predstavljen rad ureda poljoprivredne komore u Oraisonu, satelita poljoprivredne komore departmana Alpes de Haute Provence te je napravljena prezentacija projekta zajedničkog navodnjavanja kojeg provodi ured u Oraisonu. Tijekom posjete predstavljeno je poljoprivredno imanje Sarret u Forcalquieru koje se bavi vlastitom proizvodnjom sira, mesnih prerađevina i agroturizmom te imanje Salvator u Les Meesu koje se bavi voćarskom proizvodnjom, uglavnom jabukama i maslinama. Na sastanku u regionalnoj komori Provence-Alpes-Côte d’Azur naše izaslanstvo se susrelo s  Andréom Pinatelom, predsjednikom Komore, Jean-Pierre Bourdinom, generalnim direktorom komore te s predstavnikom Regionalnog ureda Ministarstva prehrane, poljoprivrede i ribarstva koji je ukratko predstavio suradnju Ureda s Regionalnom poljoprivrednom komorom Provence- Alpes-Côte d’Azur. Posjet je završena zaključcima u Uredu Nacionalne skupštine poljoprivrednih komora u Parizu.

kuca_poljoprivrede.jpg

U nastavku programa organiziran je posjet regionalnoj Poljoprivrednoj komori Pays-de-la-Loire, jednoj od 21 koje su registrirane na cijelom teritoriju Francuske, a čije se sjedište nalazi u departmanu Maine-et-Loire. Tijekom posjeta održan je sastanak s Jean-François Cesbronom, predsjednikom Komore, koji je zajedno sa suradnicima napravio prezentaciju rada regionalne komore i komore na razini departmana, predstavio ulogu poljoprivrednih sindikata unutar Poljoprivredne komore te suradnje s Regionalnim vijećem na zajedničkim projektima u poljoprivredi regije Pays-de-la-Loire, koja je druga regije po razvijenosti poljoprivrede u Francuskoj. Tijekom posjete regiji Pays-de-la-Loire, organiziran je i posjet poljoprivrednom imanju Stéphane Diarda u Andardu, pedagoškom obiteljskom gospodarstvu uključenom u lanac gospodarstava pod imenom „Bienvenue en Ferme“ te vinariji Rahard u Faye-d’Anjou.

Ured ravnatelja – Odjel za informiranje i izdavaštvo
Vladimir Novotny, dipl. nov.

 

 

 

 

Pripremi za ispis