Učionica na polju – Dan polja lucerne

Analize tala na području Bjelovarsko–bilogorske županije pokazuju da je u više od polovice uzoraka tlo vrlo kiselo ili jako kiselo. Kisela tla ne odgovaraju lucerni. Proizvođači su se zainteresirali za sjetvu lucerne koja dobro podnosi sušna ljeta što je pokazao i njihov odaziv na učionicu.

S željom da se poljoprivrednici upoznaju s sortama lucerne Poljoprivrednog instituta iz Osijeka te agrotehnikom postavljen je pokus na OPG-u Vlahek, a u suradnji sa kolegicom mr. sc. Marijom Kuhinek. Uz pomoć kolege Željka Vencla iz Područnog Odjela HZPSS-a Osječko-baranjske županije zasijane su tri sorte lucerne: OS 66, OS 88 i OS 99.

Pretkultura je bila strna žitarica. Provedeno je suzbijanje višegodišnjih korova na strništu. Uzeti su uzorci za kemijsku analizu tla, te je kalcizacija i gnojidba provedena prema preporuci. Prije sjetve sjeme je cijepljeno dušičnim bakterijama. Za suzbijanje jesenskih korova rabljeni su herbicidi Pulsar i Basagran, donacija tvrtke BASF. Prvi otkos pokošen je 8. svibnja 2009., drugi 08. lipnja, a treći će uslijediti ovih dana. Svi otkosi spremljeni su u rolo bale kao sjenaža. Pretpostavka je da će ove godine uslijed veće količine oborina lucerna dati pet otkosa.

Bez gospodarstava poput OPG Vlahek, koja su spremna na suradnju sa stručnjacima HZPSS-a bilo bi teško organizirati ovakav vid edukacije poljoprivrednika, te im se ovom prilikom zahvaljujem. 

Područni odjel HZPSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije
Iva Majhen-Vlašiček, dip. inž. agr.
 
 
Pripremi za ispis