Održano 7. natjecanje orača Krapinsko-zagorske županije

Natjecalo se 11 natjecatelja iz svih dijelova županije od čega osam natjecatelja s dvobraznim plugovima i jedan natjecatelj s trobraznim plugom u kategoriji plugova ravnjaka, a tri natjecatelja u kategoriji plugova premetnjaka na zadanoj dubini od 18 do 22 cm.

Natjecatelje i sve prisutne pozdravili su Štefanija Lovrenčić, rukovoditelj Područnog odjela HZPSS-a Krapinsko-zagorske županije, gradonačelnik grada Zlatara dr. Miroslav Kopjar i novo izabrani župan Krapinsko-zagorske županije mr. sc. Siniša Hajdaš Dončić koji je i otvorio natjecanje. Prije samog natjecanja svim nazočnim gostima koji su došli u velikom broju vidjeti ovo natjecanje obratio se Marijan Kardinar iz Slovenije koji je predstavio domaćinstvo 56. svjetskog natjecanja u oranju koje se održava u Moravskim Toplicama, te iskoristio priliku i pozvao sve Zagorce da u što većem broju posjete smotru najboljih svjetskih orača.

Pobjednik 7. natjecanja orača u kategoriji plugova ravnjaka je Božidar Domitran iz Zlatara, a drugo mjesto osvojio je  Vilko Kukec iz Selnice Gornje dok je treće mjesto osvojio Perica Draganić iz Svetog Križa Začretja. Pobjednik 7. natjecanja orača u kategoriji plugova premetnjaka je Tomislav Kuharić iz Lobora, koji je bio i prošlogodišnji pobjednik natjecanja orača Krapinsko-zagorske županije. Drugo mjesto osvojio je Krešimir Babić iz Marije Bistrice, a treće mjesto Branko Fuček iz Zlatara.

Kao i svake godine i ove godine organizatori su, uz mnogobrojne sponzore, osigurali nagrade za sve natjecatelje. Prvoplasirani natjecatelji iz obje kategorije dobili su pobjednički pehar i poklon bon u vrijednosti od 1.500 kn od Krapinsko-zagorske županije, koje je uručio župan mr. sc. Siniša Hajdaš Dončić, te poklon pakete sponzora i kristalni svjećnjak od HUONO-a, kojeg je uručio Tugomir Majdak iz MPRRR. Drugoplasirani natjecatelj u kategoriji premetnjaka dobio je poklon bon u vrijednosti od 1.000 kn od tvrtke Agroklas d.o.o. iz Zlatar Bistrice, a u kategoriji ravnjaka 1.000 kn od KZŽ, te poklon pakete sponzora kao i pehare od KZŽ. Treće plasiranim natjecateljima pripao je poklon bon od 500 kn od Krapinsko-zagorske županije, poklon paket sponzora te pehar od KZŽ kojeg je uručio dožupan KZŽ Anđelko Ferek Jambrek.

Prvoplasirani natjecatelji Božidar Domitran i Tomislav Kuharić predstavljat će Krapinsko-zagorsku županiju na Državnom natjecanju orača, koje će se održati sredinom rujna  u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Zahvaljujemo sudačkoj komisiji u sastavu: Dragutin Kasteljan, Darko Antonina i Dario Padro, kao i svim sponzorima koji su pomogli da svi natjecatelji budu nagrađeni.  

Predsjednik udruge natjecatelja u oranju Krapinsko-zagorske županije:
mr. sc. Luka Čuljak
Pripremi za ispis