Prvi festival malina u Skradu

Sve je započelo u jutarnjim satima kada se stotinjak planinara uputilo, prigodno na taj način obilježavajući Dan skradskih planinara, na pohod stazama prema Skradskom vrhu, po kojemu planinarsko društvo nosi svoje ime. U pohodu su sudjelovali planinari iz Rijeke, Zagreba, Skrada, Lokava i susjednih goranskih mjesta.

U jedanaest i trideset sati otvoren je Festival malina te je sve prisutne pozdravio načelnik Općine, a potom je pozdravne riječi prisutnima uputila i gđa. Nataša Kozlica, predsjednica Udruge borovica izražavajući nadu da će ta manifestacija u buduće prerasti u tradicionalno događanje.            

Zainteresirani proizvođači i gosti su potom, nakon obilaska izložbenih štandova, u Domu kulture prisustvovali Okruglom stolu na temu malina. Uvodno predavanje o proizvodnji malinama u RH je prezentirala Višnja Šimunović, načelnica Odjela za hortikulturu Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu. Izlaganje je samo bio uvod u razgovor o tome kakvo je stanje u proizvodnji malina na području Skrada i okolice. Nekolicina proizvođača istaknula je neke probleme, s kojima se oni susreću u toj proizvodnji. U Domu kulture je također bila postavljena i izložba slika i lovačkih trofeja članova LD Jelen iz Skrada.

Manifestacija je popraćena kulturno-umjetničkim programom, u kojem su se predstavili članovi pjevačkog zbora KUD-a Zeleni vir, s desetak prigodnih pjesama uz pratnju instrumentalnog sastava, plesači folklorne sekcije „Skračka deca“ izveli su tri plesa dok su „Majžice“ otplesale osam domaćih plesova, polki i valcera.

U ranovečernjim satima, na kraju manifestacije, članice udruge Skradska žena na posebno pripremljenom stolu složile su dvadesetpet metarsku štrudlu od malina, narezali ju i podijelili gostima Iako je pljusak nakratko dva puta prekidao manifestaciju, organizatorice priredbe, Ivana Briški i Nataša Kozlica iz TZO Skrad i udruge Borovica, bile su zadovoljne cijelim događanjem, jer je priredba bila vrlo dobro posjećena.

Odazvalo se mnogo gostiju, a program je bio na razini onoga što Skrad nudi na ostalim svojim manifestacijama iz godine u godinu. 

Rukovoditelj Područnog odjela
HZPSS Primorsko-goranske županije
Žarko Mulc, dipl. ing. agr.
 
Pripremi za ispis