Proizvodnja mrkve u dolini Neretve

Želi povećati proizvodnju  što mu omogućava kapacitet dorade koju je prošle godine unaprijedio suvremenijim strojevima i opremom. Problem mu je nedostatak zemljišnih površina.

Sjetvu počinje prvim danima siječnja, a može je obavljati tijekom cijele godine. Mrkva posijana u siječnju, veljači i kasno u jesen prekriva se bijelom folijom sa kojom je dokazano da mrkva poprima lijepu intenzivnu boju, za razliku od agril platna gdje je slabo obojena. Ljetne termine sjetve manje koristi, najviše zbog nedostatka kvalitetne vode.

Došao sam do spoznaje da bi  kod proizvodnje mrkve i mnogih povrtlarskih kultura (obzirom na vrijeme sjetve- berbe) trebalo iskoristiti optimalnije uvjete za proizvodnju, rajonizacijom proizvodnje.

Mrkva sijana početkom siječnja (rana sjetva) počinje se vaditi u drugoj dekadi svibnja, a sijana u jesen vadi se kroz zimsko razdoblje do vađenja rane mrkve. Za rane termine sjetve koriste se sorte kraće vegetacije 75-80 dana Mokum F1, Napoli F1, Sirius F1, Espredo F1 i dr. Godišnja proizvodnja se kreće od 1000-1500 tona. Najviše robe nudi u zimsko-rano proljetnom razdoblju. Nema problema sa plasmanom jer nudi kvalitetnu i svježu robu  u razdoblju velike potražnje mrkve.

                                                                       mr.sc Jure Lubina, viši stručni savjetnik
 HZPSS Područni odjel Dubrovačko-neretvljanske županije
Ispostava Opuzen

 

 

 

 

Pripremi za ispis