Održana radionica s uzgajivačima lijeske

Prevladava populacija Istarskog duguljastog, manje sorta Tonda di Giffoni, te kao oprašivači sorte Rimski i Halški. Kako su površine pod nasadima lijeske od 2004. godine značajno povećane tako je povećan i broj aktivnosti.

Od 2006. godine uobičajeno je predavanje o uzgoju lijeske, a unazad dvije godine organizirano se obiđu i nasadi. Ljeskari Požeško-slavonske županije sudjeluju na radionici rezidbe lijeske u Daruvaru, nekoliko njih je obišlo nasade u Italiji i sudjelovalo na međunarodnom kongresu također u Italiji 2008. godine. Stoga je namjera okupljanja uzgajivača lijeske međusobno upoznavanje, razmjena iskustva i spoznaja radi prepoznavanja zajedničkih interesa. Nakon sadnje svaki voćar se na svoj način susreće sa specifičnostima voćarenja. Iako je o voćarstvu napisano puno knjiga najbolja se ipak zove "Voćnjak".

Toga su ljeskari svjesni. Bez obzira koliko teoretski bili pripremljeni situacija u voćnjaku uvijek je jedinstvena i  tko ih može bolje razumjeti od onoga tko također ima nasad lijeske. S obzirom na specifičnost proizvodnje korisno je na vrijeme razmišljati o mogućnostima udruživanja.

Programom radionice bile su obuhvaćene teme "Strojni prsten“, koju je prezentirao Ivica Prpić, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik, "Prednosti udruživanja i iskustva", mr. sc. Miroslav Kovač, dipl. ing. agr., rukovoditelj Područnog odjela, "Putovima lijeske-iskustva iz Italije", Tomislav Božičević, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik. Diskusija nakon prezentacija zaključena je dogovorom za slijedeći sastanak, 29.06.2009. u 19.00 sati na istom mjestu, radi konkretnijeg razgovora oko udruživanja.

 
 
 
Snježana Pešut-Pilon, dipl.ing.agr.stručni savjetnik 
HZPSS, Područni odjel Požeško-slavonske županije
Pripremi za ispis