Šesta izložba sira Zagrebačke županije

Pokrovitelj izložbe:              Zagrebačka županija
Organizator izložbe:          Općina Bedenica
Suorganizatori izložbe:     Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu i Udruga                                        malih sirara Zagrebačke županije “SIREK”
                                  
Izložba sira se organizira u sklopu Bedeničkih dana koji traju od 12. do 14. lipnja, a obuhvaćaju niz kulturnih i sportskih događaja u centru Bedenice kroz ta tri dana.
Izložbi sira je prethodilo ocjenjivanje sireva na Agronomskom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Zavodu za mljekarstvo, 01. lipnja ove godine.
Kvaliteta sireva utvrđena je temeljem postignutog broja bodova, prema 20-bodovnom sistemu, a u skladu s „Pravilnikom za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda“.
 
Odličje
Broj bodova
Zlatna diploma
19,25 – 20,00
Srebrna diploma
18,25 – 19,00
Brončana diploma
17,25 – 18,00
 
 
Od 38 ocijenjenih sireva, 26 sireva je dobilo medalje i to:
·                           9 zlatnih
·                           8 srebrnih
·                           9 brončanih
 
Stručno povjerenstvo odnosno komisija za ocjenjivanje sireva radila je u slijedećem sastavu:
 
1.               Prof. dr. sc. Jasmina Havranek, predsjednica
2.               Doc. dr. sc. Samir Kalit, član
3.               Prof. dr. sc. Dubravka Samardžija, član
4.               Prof. dr. sc. Neven Antunac, član
5.               Doc. dr. sc. Slavica Golc Teger, član
6.               Ružica Gagić, dipl. ing., koordinator
7.               Iva Horvat, dipl.ing., pomoćnik
 
Osim dodjele diploma i priznanja za ocjenjene sireve na Izložbi će biti dodjeljenja i Uvjerenja o osposobljenosti za zanimanje mljerar – sirar polaznicima koji su ovog proljeća marljivo slušali predavanja i izvodili praktičnu obuku izrade više vrsta sireva kroz obrazovanje odraslih. Obrazovanje je za njih organiziralo Učilište „APIS”, Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu, Udruga malih sirara Zagrebačke županije „SIREK“ i Udruga malih sirara Grada Zagreba „ZG SIREK“ kroz program obrazovanja odraslih za zanimanje mljekar – sirar.
Nositelj obrazovanja je Učilište za obrazovanje obraslih „APIS“ iz Velike Gorice, a program je sufinanciran od strane Grada Zagreba, Zagrebačke Županije i Grada Svetog Ivana Zeline.
Program su uspješno prošla 24 proizvođača sira i to: 12 polaznica je s područja Grada Zagreba, 8 iz Zagrebačke, 2 iz Karlovačke i 2 iz Varaždinske županije.
Pozivamo sve zainteresirane da pogledaju našu Izložbu sira i zabave se uz kulturno umjetnički program u petak navečer u Općini Bedenica!
 
 
Anđelka Pejaković, dipl.ing.
Viši stručni savjetnik HZPSS-a Područne službe Zagrebačke županije
 
 
Pripremi za ispis