Danube by Bike Tour 2009

Biciklisti iz cijele Europe, bez obzira na svoje biciklističko iskustvo, pozvani su pridružiti se prvoj Europskoj biciklističkoj turi uzduž Dunava, koja će se održati od 23. do 27. lipnja 2009. Sudjelovanje i smještaj tijekom putovanja su besplatni.

Tura će pratiti Europsku dunavsku biciklističku stazu, vodeći sudionike kroz pet zemalja: Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku i Rumunjsku. Iz logističkih razloga broj sudionika je ograničen na 400. Registracija je okončana u svibnju.

Danube by Bike Tour 2009 predstavlja mogućnost zajedničkog okupljanja ljudi iz cijele Europe kako bi se unaprijedila integracija i dijalog među ljudima, a istovremeno podigla i svijest o postojanju bogate kulturne baštine Jugoistočne Europe. Rijeka Dunav često se ističe kao "kraljica europskih rijeka“ i snažan je simbol kulturnih i nacionalnih raznolikosti Europe. Ova tura naglašava važnost poduzimanja zajedničkih akcija za zaštitu jedinstvenog dunavskog eko-sustava. Danube by Bike Tour otvorena je svima koji vole biciklizam, brinu o okolišu i žele steći nove prijatelje iz cijele Europe.

Sudionici će moći odabrati između dvije različite rute:

Ruta 1 započinje u Mađarskoj, u Budimpešti, slijedeći nadaleko poznati nacionalni park Dunav-Drava. Nakon prelaska granice prema Hrvatskoj, biciklisti će nastaviti put prema Osijeku, proći kroz park prirode Kopački rit, te se okupiti na zabavnom druženju u Vukovaru. Tura će proći Novim Sadom prije završnog putovanja u Beograd.

Ruta 2 obuhvatit će putovanje od Bukurešta preko Becheta do Orjahova, prelazeći Rumunjsko-Bugarsku granicu. U Bugarskoj će biciklisti voziti do prekrasnog grada Vidina, gdje će zajedno s lokalnim stanovništvom sudjelovati u posebnoj svečanosti. Skupina će proći uz impresivna Željezna vrata (Đerdapska klisura), a koja povezuju Rumunjsku i Srbiju prije završnog dijela puta koji vodi u Beograd.

27 lipnja dvije skupine će se sastati i velikom javnom proslavom na Kalemegdanu obilježiti kraj putovanja.

Izvor: http://danubebybike.eu/the-tour.html

Detaljniji opis rute potražite na:

Route 1 – Budapest: http://www.velo-touring.hu/index_en.html
Route 2 – Bucharest: http://www.bike-tour.ro

Pripremi za ispis