Učionica na otvorenom za maslinare u Buzetu

Savjetnicima HZPSS-a Upravo se ovaj nasad činio pogodnim za održavanje prve učionice za maslinare na ovom području, u 2009. godini. Razlog tome jest blizina puta, odnosno dostupnost posjetiteljima, a i činjenica da se u tako velikom nasadu dosta toga može vidjeti i naučiti. Ljubaznošću vlasnika, učionica je održana 14. svibnja (četvrtak) 2009. godine. Mediji su odigrali svoju ulogu u informiranju, a „glad“ maslinara za znanjem, svoju pa se na mjestu okupljanja sakupilo 35 zainteresiranih promatrača. Došli su, kako s područja Buzeštine, tako i iz udaljenijih područja središnje Istre. Kao i proteklih godina, na sličnim edukacijskim programima iz područja maslinarstva, gost voditelj bio je Mr. Nenad Hrelja, viši savjetnik HZPSS-a. Uz njega kvaliteti učionice doprinjele su i savjetnice iz područja zaštite bilja Marina Kocijančić i Bernardina Hlevnjak.

Radionica je počela oko 13 sati teoretskim i praktičnim prikazom početka formiranja uzgojnog oblika kod maslina, u čemu je prisutne vodio Mr. Nenad Hrelja. Na primjeru različito razvijenih mladih stabala analizirane su najpodesnije radnje pomoću kojih se na najmanje „bolan“ način može doći do željenog izgleda krošnje. Usljedila su brojna pitanja prisutnih, vezana, kako uz prikazane radnje, tako i uz ostale aktualne poslove u maslinicima. U problematici vezanoj uz zaštitu maslina uključile su se i savjetnice Kocijančić i Hlevnjak.  Kroz razmjenu mišljenja voditelja i prisutnih učionica je, po ugodnom vremenu, oko 15 sati privedena kraju. Slijedeće druženje planira se za početak lipnja (predavanje o integriranoj proizvodnji maslina) a učionica na otvorenom za kraj istog mjeseca.

U zaključku se može navesti da se još jednom pokazalo koliko je važno da poticaje za sadnju dugogodišnjih nasada prate poučavanja poljoprivrednika. Potvrdilo se i to da u tom poslu HZPSS ima jedinstvenu ulogu.

Područni odjel HZPSS-a Istarske županije,
Zdravko Miholić, dipl. ing. agr.

Pripremi za ispis