Završio specijalistički seminar iz sirarstva u Križevcima

Tijekom seminara polaznici su se upoznali s aktualnim trendovima u mljekarstvu, etološkim standardima te postojećim i suvremenim tehnologijama u proizvodnji mlijeka. Polaznici su savladali osnove tehnologije proizvodnje sira a upoznali su se detaljno i s opremom u sirarstvu, zrenjem različitih vrsta sireva, s pogreškama u proizvodnji sireva, a obrađeno je i područje specijalnog sirarstva. Zanimljivo iskustvo bilo im je i praktično učenje senzorskog ocjenjivanja sireva, a najveći značaj na ovom seminaru imala je praktična proizvodnja sira u siranama na obiteljskim gospodarstvima. Tim programom upotpunili su svoje postojeće znanje i spoznaje kao proizvođači koji na svojim obiteljskim gospodarstvima već proizvode mlijeko i prerađuju ga u sir te ostale mliječne proizvode.

Predavači ovog specijalističkog seminara iz sirarstva, osobito za područje nastave o proizvodnji sireva,  bili su stručnjaci Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu koji su završili specijalističku izobrazbu iz područja sirarstva te stručnjaci Zavoda za mljekarstvo Agronomskog Fakulteta u Zagrebu. Osim njih, u ulozi predavača bili su i djelatnici Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Hrvatske poljoprivredne agencije iz Središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka, Mljekarskog praktikuma Srednje gospodarske škole, te naravno profesori Visokog gospodarskog učilišta iz Križevaca.

DARIO2.jpg

Uvjerenja i certifikate Visokog gospodarskog učilišta na hrvatskom i engleskom jeziku, na svečanosti dodjele polaznicima je podijelio župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren zajedno s gradonačelnikom Grada Križevci Brankom Hrgom, uz nazočnost prodekanice VGU-a za nastavu i studente, i koordinatora za međunarodnu suradnju mr. sc. Renate Husinec.

Područni odjel HZPSS-a Koprivničko-križevačke županije,
mr. sc. Dario Zagorec,
stručni savjetnik, stručni koordinator seminara

Pripremi za ispis