Održani Dani travnjaka 2009.

Svake godine, sadržaji ove manifestacije ponešto se mijenjaju: tako je ove godine, uz sajamske, i do sada uobičajene sadržaje Dana travnjaka, po prvi puta organiziran i prikaz tradicijskog i suvremenog načina uređenja vrtova na okućnica. Od prošle godine uvršten je u sadržaje i Bambino cup (natjecanje djece u vođenju teleta na užetu) i scenski prikaz ručne košnje. Prije dvanaest godina prema ideji djelatnika Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu (HZPSS) iz Koprivnice ova se manifestacija najprije odvijala na travnjacima Podravine i Prigorja dok je unazad četiri godine koprivničko sajmište mjesto na kojem smo grupirali gotovo sva događanja. Tijekom proteklog desetljeća kroz širenje sadržaja prikazali smo tradiciju, radišnost i skromnost poljoprivrednika ovog kraja, koji puno rade, ali se ne žele hvaliti.

Bambino_kup.jpg

Cilj ove manifestacije jest prikazati nasuvremenija dostignuća iz područja proizvodnje krme, ali i očuvati tradicijske vrijednosti. Ove se je godine Turistička zajednica koprivničko-križevačke županije angažirala da tradicijskim pjesmama iz okolice Koprivnice (u interpretaciji KUD-a Koprivnica) i scenskim prikazom ručne košnje (u organizaciji i izvedbi Turističke zajednice, Molve i KUD-a Molve) mnogobrojni posjetitelji vide kako se nekad kosilo, kako su i gdje doručkovali kosci (i od čega se sastojao doručak). Bio je to užitak za oko, uho, ali i nepce.

Brojni izlagači poljoprivredne mehanizacije prikazali su najsuvremeniju poljoprivrednu mehanizaciju i opremu.

Aktivnosti ove dvodnevne manifestacije održavale su se prema sljedećem rasporedu:

SUBOTA – 09. svibnja 2009.

 • 10,00               SVEČANO OTVORENJE
 • 11,00 – 12,00 MIMOHOD POLJOPRIVREDNE MEHANIZACIJE
 • 12,00 – 13,30 OKRUGLI STOL na temu SUSTAV I MJERE RURALNOG RAZVOJA        MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE, RIBARSTVA I RURALNOG RAZVOJA
 • 14,00 – 15,00 BAMBINO CUP
 • 16,00               PREZENTACIJA HORTIKULTURNOG UREĐENJA OKUĆNICA

NEDJELJA – 10. svibnja 2009.

 •  9,00               TRADICIJSKI PRIKAZ RUČNE KOŠNJE
 •  9,30               NATJECANJE U RUČNOJ KOŠNJI
 •  11,00 – 12,30 OKRUGLI STOL na temu TURIZAM U RURALNOM PODRUČJU s
                           naglaskom na vinske ceste
 • 14,00                ŽUPANIJSKA STOČARSKA IZLOŽBA

KONJIČKI TURNIR CROATIA CUP – Subota i nedjelja 10,00 – 18,00 sati

U mimohodu poljoprivredne mehanizacije poljoprivrednici iz općina Drnje, Đelekovec, Koprivnički Ivanec, Legrad, Peteranec, Sokolovac i grada Koprivnice su pokazali najsuvremeniju mehanizaciju kojom obrađuju oranice, kose travnjake i lucerišta, odvoze urod s polja.

            Priznanja za unaprijeđenje travnjaštva i suradnju s HZPSS-om obiteljskim gospodarstvima ove se godine dodijeljena obiteljima: Valentina i Zoran Pleško iz Čepelovca, Štefica i Slavoljub Dubrovec iz Beketinca i Lidija i Slobodan Grubačević iz Male Rijeke-(foto). Zahvaljujući takvim poljoprivrednicima, njihovom trudu i maru, ali i stručnim službama, Koprivničko-križevačka županija je među vodećima u ukupnoj proizvodnji mlijeka u Republici Hrvatskoj.      

Za natjecanje u ručnoj košnji prijavilo se osamnaestero natjecatelja (3 žene i 15 muškaraca), a komisija je Svake je godine interes za ovo natjecanje veći, pa je među koscima bilo i dvoje natjecatelja iz susjedne, Bjelovarsko-bilogorske županije. Za pobjedu je bilo bitno: vrijeme košnje, čistoća pokošene parcele, ravnomjernost i urednost otkosa i visina košnje. Publika je bila brojna i navijački raspoložena, svatko je imao svog favorita. Prva tri mjesta su prema ocjenama sudaca osvojili: Petar Ritoša iz Hlebina, Jozo Delić iz Koprivnice i Stipo Pejić iz Novigrada Podravskog, Prvi puta su žene izdvojene u zasebnu kategoriju, a najbolja je bila Lela Djaković iz Javorovca, pa Marija Ževnar iz Rovišća i Ana Kožar iz Đurđevca. Prvoplasirani kocsi u obje kategorije (muškarci i žene) primili su prigodne nagrade koje su osigurali sponzori. (foto)

U sklopu 13. Dana travnjaka Koprivničko-križevačke županije, održan je i konjički turnir Croatia cup, na kojem su sudjelovali jahači iz svih dijelova Hrvatske.

Odsjek HZPSS-a Koprivničko-križevačke županije
Tatjana Međimurec, dipl. inž. agr., viši stručni savjetnik za travnjaštvo i krmno bilje

Pripremi za ispis