Tradicionalni 4. Međunarodni sajam ribarstva i ribarske opreme u Republici Hrvatskoj CROFISH

I ove godine po četvrti put zaredom u gradu Umagu održat će se tradicionalni 4. Međunarodni sajam ribarstva i ribarske opreme u Republici Hrvatskoj «Crofish». Pored grada Umaga i Istarske županije, suorganizatori Sajma su Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Pula, Hrvatska obrtnička komora – Obrtnička komora Istarske županije, Turistička zajednica Grada Umaga, Istarska razvojna agencija, Istarski zadružni regionalni savez i Agencija za ruralni razvoj Istre, uz partner sajma, Sajam Ancona, sve pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja .
Pored predstavljanja brojnih gospodarskih subjekata iz djelatnosti ribarstva sa područja Republike Hrvatske primjećuje se i sve veća zainteresiranost gospodarskih subjekata iz susjednih zemalja za prisustvovanje na ovom sajmu. Kroz program sajma predviđena su i izlaganja vezana uz aktualnu problematiku ribarstva , a kao jedan od središnjih događaja koji će ove godine i obilježiti sajam je svečano otvaranje ribarskog gata u Umagu realiziranog u sklopu PHARE 2005 programa.
Unatrag posljednjih nekoliko godina s većem ili manjim intenzitetom diljem naše obale započete su brojne strateške aktivnosti vezane uz pozicioniranje ribarskog sektora , a ponajviše u smislu definiranja prostorno planskih postavki kao osnove  za razvoj i prilagodbu ribarstva standardima EU, definiranje ribarske infrastrukture bilo u obliku ribarskih luka ili kao iskrcajnih mjesta u okvirima luka otvorenih za javni promet, započelo je i kvalitetno udruživanje ribara osnivanjem većih zadruga, te su se povećala ukupna ulaganja i promet samog sektora kroz segment tržišta. Brojni pozitivni učinjeni iskoraci , ali još uvijek i prisutne nedoumice i problemi u tranzicijskom razdoblju prilagodbe kao i želja za strateškim pozicioniranjem i prepoznavanjem ribarstva predstavljaju temelj za razmjenu iskustava svih sudionika u smislu još boljeg vrednovanja i razvoja ove važne gospodarske grane.
Sajam će se održati uz gradsku šetnicu, na samoj obali u središnjem dijelu Umaškog zaljeva.
 
Odjel za ribarstvo HZPSS-a
Mr. sc. Mario Lovrinov, stručni savjetnik za ribarstvo
Pripremi za ispis