Obrazovanje za turizam na seljačkim gospodarstvima i ruralni turizam

U periodu od 23. – 25. travnja u Županijskoj palači u Varaždinu održan je trodnevni seminar koji su zajednički organizirali Klub članova „Selo“, Varaždinska županija, Hrvatski farmer d.d. i Razvojna agencija Varaždinske županije AZRA .

Seminar je organiziran u obliku stručnog predstavljanja sektora ruralnog turizma u Hrvatskoj, te kao uvod u specifična znanja u područjima poticajnih mjera i propisa državne i lokalne samouprave, organizacije boravka gostiju na seljačkom gospodarstvu, pravnih i zakonskih okvira rada  turističkih seljačkih gospodarstava, u područjima financijskog poslovanja, razvoja, brendiranja i marketinga ruralne turističke destinacije, korištenja paketa usluga na turističkim seljačkim gospodarstvima te gastronomije, kuharstva i posluživanja hrane na seljačkim gospodarstvima.

Seminar je otvorila ravnateljica Uprave za posebne oblike turizma i kontinentalni turizam u Ministarstvu turizma RH Tanja Novotni u nazočnosti zamjenika župana Varaždinske županije mr.sc.Miljenka Ernoića, predsjednika Nadzornog odbora Kluba „Selo“ Stjepana Cukora i predsjednice Uprave Hrvatskog farmera d.d. Dijane Katice, predstavnika različitih institucija-lokalne samouprave, HZPSS-a, te pedesetak sudionika potencijalnih i registriranih turističkih seljačkih gospodarstava i ostalih poduzetnika u ruralnom turizmu.

Nakon dva dana zanimljivih predavanja,u subotu 25. travnja obišli smo nekoliko destinacija seljačkih gospodarstava koja se bave ruralnim turizmom pružajući , između ostalih zanimljivih sadržaja, bogatu gastronomsku pomudu. Obišli smo Seoski turizam „Crnko“ Imbriovec, Obiteljsko gospodarstvo „ Vitez“ , u Varaždinskim Toplicama „Etno kuću“ i rimske iskopine, te smo na kraju posjetili Seosko i izletničko domaćinstvo obitelji Kovačić u Svetom Đurđu pokraj Ludbrega, na kojem smo nakon zajedničkog ručka i druženja primili priznanja za sudjelovanje na seminaru.

Sudionici su na ovom seminaru dobili mnoštvo korisnih informacija, koja će im koristiti u njihovim projektima poduzetništva u ruralnom turizmu, te su se svi složili da Hrvatska mora razvijati ruralni turizam i njegove posebne oblike poput turizma na seljačkim gospodarstvima, kako bi mogla konkurirati ponudama europskih zemalja.

Područni odjel HZPSS-a Varaždinske županije,
Valerija Pokos Nemec, dipl. ing., stručni savjetnik

Pripremi za ispis