Gastro-etno festival Bokun juga i kap ‘jubavi

Naime, prekrasan sklad i uklopljenost hotela Croatia u prirodno okružje vjerojatno su bili inspiracija organizatoru da takvo nešto pokušaju učiniti s gastro i enološkom ponudom ovog kraja. Stvarno, sam festival je pokazao da su ovakve manifestacije neophodne za svekoliki turistički razvoj Konavala gdje će ugostiteljstvo i poljoprivredna proizvodnja naći svoj interes,  kako zajednički tako i ponaosob.  

I slogan festvala „Bokun juga i kap ‘jubavi“ upravo je simbolično dočarao navedeno. „Bokun juga“ iliti Konavle, mali komadić hrvatske zemlje, „kap ‘jubavi“ iliti vrhunska vina i ulja koje ta zemlja daje. Zaista, veliki iskorak u kakvoći vina napravili su konavoski vinari o čemu govori podatak o 8 njihovih vrhunskih zaštićenih vina među kojima su svakako najpoznatija vina dubrovačke malvazije kao autohtone sorte. Ona se ističe odlikom da brižni vinar iz nje može „izvući“ ono najbolje kako kod suhih vina, a posebno kod poluslatih i desertnih. Međutim izvaredne potencijale pokazala su i vina introduciranih sorata, u prvom redu merlota, dok posebno raduje svojom kakvoćom vino iz prvog nasada sorte crljenak u Konavlima.

Također se čime imaju podičiti i konavoski maslinari. Njihova ulja su na vrlo visokom reprezentativnom nivou bilo da se radi o sortnim ili mješanim uljima. Zahvaljujući sortimentu te odličnim ekološkim uvjetima sigurno spadaju u vrh hrvatskih ulja.

Nažalost, količine i jednih i drugih „kapi ‘jubavi“ su nedostatne za jednu ozbiljniju tržišnu utakmicu čak i na nivou malog tržišta kakvo je Hrvatska. Stoga je od presudne važnosti da se njihova egzistencija osigura kroz gastronomsku potrošnju u turizmu što je ovaj festival i naznačio. Svakako su manifestacije ovog tipa odlična markentiška podloga da se takvo nešto ubuduće ostvaruje te sam festival postane tradicionalan događaj na početku turističke sezone.   

Područni odjel HZPSS-a Dubrovačko-neretvanska županije,
Marijo Car, dipl. ing. agr., stručni savjetnik

Pripremi za ispis