Rezidba maslina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Prikaz rezidbe vinove loze i maslina u popodnevnim satima uspješno je vodio kolega Marijo Car dipl. inž. agr., stručni savjetnik iz Dubrovnika. Pokazna rezidba održana je u Vidu i na Glibuši na OPG-u Mate Bukovca iz Vida. U dvogodišnjem vinogradu na Plavcu malom prikazano je  formiranje uzgojnog oblika i neophodna rezidba na rod.

U masliniku na dosta nezahvalnoj talijanskoj sorti Lecino prikazan je rez na obnovu, rez na rodnost i pravilno formiranje prozračne krošnje.

Interes vinogradara i maslinara nije izostao, dilema, pitanja i sugestija bilo je dosta. Ograničeni vremenom morali smo požuriti na predavanje koje je počelo u 18,00 h u Zgradi političkih stranaka u Metkoviću.

Teme su bile „Udruživanjem do uspjeha“ koje je održala Ljiljana Mustapić, dipl. inž. agr. i „Proizvodnja visokokvalitetnog maslinovog ulja“ koje je održao Marijo Car, dipl. inž. agr. 

Važan faktor udruživanja je razvitak poljoprivrede, a u mnogim područjima i bolji plasman proizvoda na tržište. Prednost udruživanja je i što poljoprivrednici na taj način mogu lakše doći do poticaja i sličnih pogodnosti koje kao pojedinac mogu teško ostvariti. Iskustva iz EU, gdje ima pak 300.000 zadruga u kojima je zaposleno gotovo pet milijuna radnika, idu u prilog tezi da je udruživanje preduvjet za opstanak malih poljoprivrednika.

Ono što je bitno pri proizvodnji visokokvalitetnog maslinovog ulja je kemijski sastav, a kada se proizvede bitno je skladištenje jer je ulje zbog svog sastava osjetljivo na zrak, vodu, svjetlost, temperaturi, dakle na čitavu svoju okolinu-naglasio je Mario Car. Tijekom predavanja bilo je riječi i o rezidbi kao preduvjetu kvalitete, kako maslina tako i vinove loze.

Interes poljoprivrednika u donjeneretvanskom kraju obvezuje nas da ovakvih događanja treba biti što više.

Područni odjel Dubrovačko-neretvanske županije,
Ljiljana Mustapić, dipl. inž. agr. stručni savjetnik za integriranu i ekološku poljoprivredu

 

 

 

Pripremi za ispis