Rezidba jabuka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Rezidba jabuka održana je u poslijepodnevnim satima u Metkoviću u Koševu na OPG-u Joze Matića, dipl. inž. agr koji pod jabukom ima zasađeno 4,5 hektara. Glavni sortiment na podlozi M9 čine Gala, Red el star, Zlatni delišes i Fuđi.

Prikaz rezidbe na rod  jabuka održao je vlasnik nasada dipl. inž. agr. Jozo Matić, koji je naglasio da je jabuka kao voćna vrsta jako zahtjevna ali i komercijalno jako isplativa. Sav prošlogodišnji urod  četverogodišnjeg nasada od 50 000 tona/ha otkupila je tvrtka Konzum d.o.o. po veleprodajnoj cijeni od 5 kn. Da bi se postigla dobra kvaliteta jabuka potrebno  je uložiti jako puno truda i znanja,  neophodno je pratiti nova saznanja i informacije jer samo tako dobro educirani možemo i proizvesti zdrav, kvalitetan i konkurentan proizvod i osigurati siguran i stabilan plasman na sve zahtjevnijem domaćem i inozemnom tržištu.

Zaista se mogao osjeti veliki entuzijazam i zadovoljstvo odabirom profesionalnog i životnog izbora kolege Joze. Pozitivno je utjecao na prisutne, bilo je dosta upita, dilema i dobronamjernih savjeta.

Lijepo vrijeme zasigurno je doprinijelo da interes voćara i učenika dviju srednjih poljoprivrednih škola u Opuzenu i Metkoviću nije izostao.

 Područni odjel HZPSS-a Dubrovačko-neretvanske županije,
Ljiljana Mustapić, dipl. inž. agr., stručni savjetnik za integriranu 
i ekološku poljoprivredu

Pripremi za ispis