Međužupanijski skup profesora i stručnih suradnika strojarstva u poljoprivrednim programima

Cilj ovakvih stručnih skupova je usavršavanje, proširivanje znanja i upoznavanje stručnih osoba vezanih za poljoprivredne programe sa proizvodnim programom, tehničkim novitetima, tehnološkim dostignućima unutar jedne odabrane tvrtke, koja je vezana i specijalizirana za poljoprivredni program. Za ovaj skup, na međužupanijskom vijeću, odlučeno je da budu teme:

  • Proizvodni program, tehnički noviteti i solucije Same Deutz-Fahr
  • Obilazak tvornice uz stručnog voditelja
  • Razno

Ovom skupu su se odazvali svi pozvani, među kojima je bio i predstavnik HZPSS-a, Đuro Cerovčec, dipl. ing. agr., stručni savjetnik za mehanizaciju iz Područne službe HZPSS- a Vukovarsko-srijemske županije. Pozdravnu riječ je održao voditelj međužupanijskog stručnog vijeća strojarstva prof. Slavko Landeka, dipl. ing. savjetnik. Zahvalio se direktoru tvrtke „Same Deutz-Fahr Žetelice“ gospodinu Wolfgangu Schwitzkeu, dipl. ing. i njegovim suradnicima na gostoprimstvu, iskazanoj suradnji i na omogućavanju pobližeg upoznavanja proizvoda (kombajna) tvrtke Same Deutz-Fahr, koji se proizvode u RH, točnije u Županji.

kombajn.jpg

Direktor je u kratkim crtama upoznao prisutne sa poviješću tvrtke, koja se na svjetskom tržištu pojavljuje davne 1927 godine, a danas je u grupaciji sa četiri marke: Same, Deutz-Fahr, Lamborghini i Hürlimann. Svaka marka zadržava svoju vlastitu osobitost. Od 2005. godine postaju vlasnici bivše tvrtka „Đuro Đaković“ iz Županje, u koju puno ulažu, u njoj unapređuju i razvijaju proizvodnju kombajna, i prave centar za proizvodnju Same Deutz-Fahr kombajna (serija 56), sa godišnjom proizvodnjom od 280 kombajna ili 2-3 kombajna svaki dan. Prosječna vrijednost kombajna kreće se oko 130.000 Eura. U tvornici radi 290 radnika, a postoji želja da ih se zaposli još, kako bi upućivanjem na treninge i specijalizaciju u druge tvornice povećali proizvodnost i učinkovitost. Mnogo ulažu u: razvoj, nabavu, logistiku, proizvodnju i brigu o kupcu. Kvaliteta im je na prvom mjestu. Imaju poseban odjel za mjerenje i ispitivanje kvalitete.

Po završetku toga vrlo zanimljivog predavanja, uputili smo se u obilazak tvornice tj. proizvodnog pogona. Dobili smo stručnog voditelja gospodina Vedrana Topića koji je strpljivo odgovarao na brojne upite i iscrpno nas upoznao sa svakim korakom (takt) proizvodnje. Linija se sastoji od pet cjelina:

  1. Rezanje (dva lasera)
  2. Zavarivanje (112 radnika)
  3. Bojanje
  4. Linija montaže (90 radnika)
  5. Gotov kombajn

Nakon obilaska tvornice, ponovno smo ušli u prostoriju za goste gdje smo upoznati sa aktivnostima u tvornici u Županji. Na razvoju radi tim od 26 ljudi – eksperata, koji posebnu pažnju posvećuju vršidbi kombajna (odvajanje zrna od nečistoća), u čemu im uvelike pomaže najsuvremenija tehnika (software 3D), kao i testiranja. Za budućnost polažu velike nade na suradnju sa fakultetima i svim stručnim službama u njihovoj domeni. Vrlo ozbiljno rade na projektima eko-kombajna za budućnost.

Kraj ovog stručnog skupa bio je vezan za raspravu o svemu viđenom i o mogućoj još boljoj suradnji. Svima nazočnima podijeljene su Potvrde o stručnom usavršavanju, a okvirno je dogovoren idući stručni skup. Organizator je pozvao uzvanike da nastave sa raspravom uz ručak i ugodno druženje.

 Područni odjel HZPSS-a Vukovarsko-srijemske županije,
Đuro Cerovčec, dipl. ing. agr., stručni savjetnik za mehanizaciju

Pripremi za ispis