Održana je radionica Odjela za zaštitu bilja HZPSS-a

Radionicu je otvorila načelnica Odjela za zaštitu bilja mr. sc. Lada Bičak, a zatim su održana predavanja kako slijedi Dobra poljoprivredna praksa i Projekt „Kontrola onečišćenja u poljoprivredi“, Agro-okolišne mjere, CROCPA-Program zbrinjavanja ambalažnog otpada SZB i I-Methos. U drugom dijelu programa radu se priključio i ravnatelj dr. sc. Ivan Katalinić koji se obratio službenicima pozdravnim riječima. Rad je nastavljen predstavljanjem novosti u području sredstava za zaštitu bilja slijedom: „Bellis i Alverde“, „Noviteti iz programa Dow AgroSciences“, „Novosti tvrtke Bayer Cropscience u zaštiti kukuruza i žitarica“ i „Mandipropamid i Etalfix Pro“.

Drugi dan rad je nastavljen izlaganjima službenika HZPSS „Štete od švedske muhe na kukuruzu na području Ozlja“, „Štete od kukuruznog moljca u voćarstvu i povrćarstvu“, „Pojava i štetnost kukuruzne zlatice u Podravini“, „Kupusna muha sve važniji štetnik kupusa u Gorskom Kotaru“ i „Mogućnosti prognoze i suzbijanja koncentrične pjegavosti krumpira“. Nakon rasprave slijedila su predavanja predstavnika Zavoda za zaštitu bilja u poljoprivredi i šumarstvu RH „Ramularijska pjegavost na ječmu“, „Invazivne vrste korova u RH“, „Lichtensia viburni i Filippia follicularis na maslini i ukrasnom bilju“ i „Rezultati programa posebnog nadzora Rhagoletis cingulata u 2008.“

Želja svih sudionika radionice je da se ovakav tip stručnih edukacija i povezivanje savjetnika HZPSS-a s ostalim stručnim predstavnicima poput Zavoda za zaštitu bilja u poljoprivredi i šumarstvu RH i predstavnika proizvođača i distributera sredstava za zaštitu bilja, češće održava u cilju pozitivne razmjene iskustava.

Područna služba HZPSS-a Zagrebačke županije,
Božena Dežđek, dipl. ing. agr.

Pripremi za ispis