9. Slovensko savjetovanje o zaštiti bilja

Prvi dan savjetovanja održana su četiri plenarna izlaganja. Utjecaj novog prijedloga Zakona o registraciji sredstava za zaštitu bilja prikazao je J. Drofenik djelatnik Ministarstva poljoprivrede Republike Slovenije. Gost iz ECPA-e E. Jones predstavio je budućnost i konkurentnost europskog poljodjelstva u svjetlu nove zakonske regulative vezane uz registraciju sredstava za zaštitu bilja. Doroteja Ozimič predstavila je zastupljenost sredstava za zaštitu bilja u kontroliranoj integriranoj proizvodnji. Posljednjim plenarnim izlaganjem prof. dr. sc. Lea Milevoj predstavila je utemeljitelja zaštite bilja u sloveniji prof. dr. sc. Franca Janežića.

Savjetovanje je nastavljeno radom u sekcijama o (1) zaštiti vinove loze, (2) zaštiti voća, (3) bakterijozama i virozama (4) mikozama, (5) fitoplazmozama, (6) zaštiti ratarskih usjeva i povrća, (7) nematodama, (8) zakonodavstvu i nadzoru štetnih organizama, (9) korovima, (10) štetnicima, (11) sredstvima za zaštitu bilja, a kroz poster sekciju prikazano je 27 radova. 

Velika pozornost danas se i u Sloveniji kao i u ostalim članicama EU pridaje prijedlogu nove Zakonske regulative u sustavu registracije sredstava za zaštitu bilja i praćenju ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani biljnog podrijetla. Osim praćenja ostataka sredstava za zaštitu bilja pokušava se optimalizirati primjena postojećih sredstava za zaštitu bilja, kao i traženju novih alternativa za sredstva za zaštitu bilja koja se povlače s tržišta.

Načelnica Odjela za zaštitu bilja,
mr. sc. Lada Bičak

 

Pripremi za ispis