Prvo regionalno savjetovanje proizvođača mlijeka sjeverozapadne Hrvatske

Savjetovanje je organizirano od strane: HZPSS-a, Odjela za stočarstvo, Hrvatske mljekarske udruge i Udruge za travnjaštvo krmno bilje i razvoj poljoprivrede, Koprivnica. Savjetovanje  je održano radi educiranja proizvođače o značaju kvalitete i sjetvene strukture voluminozne krme te kako proizvesti što veću količinu mlijeka iz voluminozne krme. Okupilo se 186 osoba od čega najviše proizvođača mlijeka od kojih je većina sagradila farme putem Operativnog programa razvoja govedarske proizvodnje. Uz proizvođače mlijeka savjetovanju su prisustvovali  stručni savjetnici za stočarstvo HZPSS-a.

Okupljenima su se obratili:

Ivan Kolar – načelnik općine Molve i savjetnik ministra poljoprivrede
Darko Koren – župan Koprivničko-Križevačke Županije
dr. sc. Ivan Katalinić – ravnatelj Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu
Krešimir Kuterovac, dipl. ing. agr. – državni tajnik za poljoprivredu,koji je ujedno i svečano otvorio savjetovanje. 

2009_03_04_2.jpg

Na savjetovanju su obrađene slijedeće teme:

  1. mr. sc. Srećko Ladišić (HZPSS): „Preporuke sjetvene strukture za područje sjeverozapadne Hrvatske,te najbolji omjer sjenaže i kukuruzne silaže u voluminoznom dijelu obraka u hranidbi krava“.
  2. Tatjana Međimurec, dipl. ing. agr. (HZPSS): „Mogućnost proizvodnje voluminozne krme i mlijeka po hektaru“ .
  3. prof. dr. Darko Grbeša, Agronomski fakultet Zagreb: “Značaj sadržaja probavljivih proteina,sirovih vlakana i energije u voluminoznoj krmi“.
  4. Đermano Brajković, dr. vet.  na temelju svojih iskustava iz dugogodišnjeg rada u Italiji održao je predavanje:  „Talijanski ljulj i lucerna u strukturi voluminozne krme, hranidba krava i proizvodnja mlijeka“.
  5. dr. sci. vet. Branko Šoštarić, Veterinarski institut Zagreb: „ Odabarani slučajevi ugibanja mliječnih krava i teladi“.

HZPSS – Odjel za stočarstvo organizirati će tijekom 2009. godine  županijska i regionalna savjetovanja za proizvođače mlijeka kao dio stručne podrške uspješnoj provedbi Operativnog programa razvoja govedarske proizvodnje, ujedno kao i dio pripreme za proizvodnju mlijeka u uvjetima EU.

Sljedeće regionalno savjetovanje održati će se u Bizovačkim toplicama 11. ožujka 2009. za proizvođače mlijeka i stručne savjetnike za stočarstvo HZPSS Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske Županije.

Pokrovitelji savjetovanja u Molvama bili su: HZPSS,  Hrvatska mljekarska udruga, Koprivničko-križevačka županija i Općina Molve.

Područna služba HZPSS-a Koprivničko-križevačke županije,
Tomislav Mesić, dipl. ing. agr., vježbenik

Pripremi za ispis