IV. Dani voćara Vukovarsko srijemske županije

Na manifestaciji su prvog dana prikazani tradicionalni proizvodi poljoprivrednika (voćara) Vukovarsko-srijemske županije.
Drugi je dan manifestaciji prisustvovao gospodin Miljenko Rakić, ravnatelj Uprave za poljoprivredu Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, koji se skupu obratio pozdravnim riječima, upoznajući nazočne s nekim mjerama agrarne politike MPRRR-a.
Taj je dan bio posvećen predavanjima na kojima su poljoprivrednici bili upoznati sa:

  • NAPNAV – nacionalnim programom navodnjavanja s naglaskom na Vukovarsko-srijemsku županiju
  • Sustav navodnjavanja Opatovac i što je do sada napravljeno na području navodnjavanja u Vukovarsko srijemskoj županiji
  • Poduzeće Werkos je nastupilo sa dva predavanja (sadni materijal i potrebe voćaka za vodom, Izbor sustava za navodnjavanje u voćarstvu)
  • Financiranje sustava za navodnjavanje
  • Osiguranje voćnjaka od rizika tuče i kvalitete uroda
  • Model izgradnje ULO hladnjače po načelu partnerstva proizvođača i vlasnika hladnjače
  • Višnja-agroekološki uvjeti i izbor sortimenta –  vrlo zapaženo predavanje održala je Ruža Skenderović, dipl. inž. kolegica iz HZPSS-a, Osječko-baranjske županije.

Treći dan manifestacije bio je rezerviran za praktičnu demonstraciju (prikaz) zimske rezidbe- bresaka, jabuka, krušaka, šljiva i višanja. Rezidbu je simbolično započeo Petar Čobanković, dipl. inž. ministar regionalnog razvoja čije je ministarstvo i bilo pokrovitelj ove manifestacije. Demonstraciju je vodio Antun Poparić, dipl. inž.

Tijekom petka i subote održana je  izložba strojeva i opreme za voćarstvo (tvrtke partneri: Werkos – Osijek, Uniwelt – Osijek, Brilijant  – Vinkovci, Lateran – Vinkovci, Poljoopskrba Međunarodna trgovina – Zagreb).

I ove godine kao i prethodnih manifestacija je bila jako posjećena i nadamo se da su voćari saznali nove stvari i razmijenili iskustva.

Pokrovitelji Dana voćara: Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Agrotovarnik – Tovarnik.

Područna služba HZPSS-a, Vukovarsko-srijemska županija
Antun Poparić, dipl. inž.
Mira Živković, dipl. inž.

Pripremi za ispis