VII susreti maslinara i uljara Dubrovačko-neretvanske županije

Pred biranim skupom uzornih maslinara, maslinarskih stručnjaka i uljara, uvodnu riječ s predstavljanjem programa, održao je Antun Kotlar, pročelnik županijskog Odsjeka HZPSS. O mjerama državne potpore kojima država potiče maslinarsku proizvodnju, govorila je Višnja Šimunović, načelnica Odjela za VVVV. Nakon toga je Sandra Petričević, SMS Split, prikazala kemijski sastav ulja s naglaskom na mane koje se u pojedinim uljima javljaju. Uslijedila je vođena degustacija maslinovih ulja koju su maslinari i uljari pratili s velikim zanimanjem.

Sutradan je manifestacija nastavljena na otoku Šipanu, u prostorijama nove uljare, izgrađene na sredini ovog otoka. Otok Šipan je gotovo prekriven maslinicima, međutim praktički se uzgaja jedino sorta Piculja (sinonim Šipanjka) za koju se drži da je među našim najstarijim sortama masline. Postoji teorija da su ovu sortu donijeli stari Grci, istovremeno sa stvaranjem svojih naseobina na ovom otoku. Piculja ima visoku i uspravnu krošnju pa ju je teško rezati, prskati, a posebno brati. Plodovi Piculje se vrlo dugo održe na stablu, pa se na otoku Šipanu (i otoku Lastovu, gdje je Piculja također glavna sorta) praktički ne beru već sakupljaju tijekom čitave zime. Piculja je dobar oprašivač, otporna na bolesti i štetnike. Daje dobre urode i vrlo kvalitetno ulje.

Kako stvoriti i održavati krošnju niskom te kako omogućiti berbu, odnosno sačuvati otpali plod od kvarenja, dva su glavna problema vezana uz sortu Piculju koja maslinarska struka treba riješiti.

Prije predavanja, u masliniku ispred uljare Šipan, održana je prezentacija strojeva u maslinarstvu (Ante Matić, Makarac) i demonstracija rezidbe (Stanislav Štambuk, HZPSS).

O različitim oblicima zaštite i registracijskim oznakama maslinova ulja govorio je Mario Car, HZPSS, o gnojidbi maslina predavanje je održao Franko Marinović, HZPSS, a o uzgoju masline u sušnim uvjetima dalmatinskih otoka Stanislav Štambuk, HZPSS.

Mirko Devčić je prikazao što njegova firma GUMEX d. o. o. nudi za zaštitu od divljih svinja (kojih ima i na otoku Šipanu).

Organoleptičko ocjenjivanje ulja, teoretski i praktički dio, vodila je Sandra Petričević, SMS Split.

Na kraju, uz prigodni domjenak te obilazak šipanskih maslinika i znamenitosti, po lijepom vremenu koje je nastupilo nakon dugotrajnih kiša, manifestacija kojoj je prisustvovalo pedesetak maslinara (za ovaj slabo napučeni otok, velik broj) je uspješno završena.

Pokrovitelj VII susreta maslinara i uljara je bila Dubrovačko-neretvanska županija, a suorganizatori Vrtlar – Dubrovnik, Grad Dubrovnik i Stanica za južne kulture – Dubrovnik.   

Područna služba HZPSS-a Dubrovačko-neretvanske županije,
Ivo Kirigjija, dipl. ing. agr., stručni savjetnik

Pripremi za ispis