Sommelier- zanimanje budućnosti

Udruga turističkih vodiča Osijek organizirala je, u sklopu radionica Hrvatskog sommelier kluba, seminar za turističke vodiče iz oblasti vinogradarstva i vinarstva, 5.(Osijek) i 6.(Suza) 12.2008.

U organizaciji seminara sudjelovali su uz Udrugu turističkih vodiča Osijeka, Grad Osijek, TZ grada Osijeka, TZ županije Osječko-baranjske, Ekonomski fakultet u Osijeku, HZPSS, vinotočja Kolar, Gerstmayer i Kalazić, Hrvatski Sommelier klub, dr.sc. Draženka Gutzmirtl, Judita Gerber dipl.inž., Zdenka Korade dipl.inž.agr., Ruža Skenderović dipl.inž.agr., Snježana Numanović dipl.inž.agr., prof.dr.sc Drago Ružić, prof.dr.sc. Marcel Meler, doc.dr.sc. Branimir Dukić, Damir Macanić, Antonio Sobol, Sandi Paris, Robertino Marinjak.

Prvi dan bila su predavanja:

 • Vinogradarska područja, ekologija vinove loze, Zdenka Korade, dipl. ing. agr.,
 • Kultivari vinove loze, vrijeme i tehnika berbe, zakonodavstvo u vinogradarstvu i vinarstvu, Ruža Skenderović, dipl. ing. agr.
 • Prezentacija vinarije Kronos d.o.o., Slavko Kalazić, dipl. ing.
 • Marketing vina, prof. dr. sc. Marcel Meler

Drugi dan nastavljena je radionica u vinskom podrumu Kolar u Suzi. Predavač i voditelj radionice bio je Sandi Paris, član sommelier kluba i voditelj edukacije pri HSK.

Edukacija je bila podijeljena po temama:

 1. sommelier – zanimanje budućnosti, pojmovno određenje zanimanja sommelier, prezentacija HSK (www.sommelier.hr), osnovni rekviziti sommeliera i njegove zadaće, praktični prikaz posluživanja i serviranja vina, kušanje vina
 2. tehnika degustacije – o našim osjetilima, optimalni uvjeti degustacije (prostorija, čaša, temperatura)
 3. sustavi ocjenjivanja vina, ocjenjivanje vina opisivanjem, terminologija za opis boje, bistroće, tekućnosti, živosti, mirisa, okusa, osnovne okusne razlike između bijelih i crnih vina.
 4. osnovi komunikacije
 5. kušanje bijelih i crvenih vina uz praktični prikaz posluživanja i ocjenjivanja vina opisivanjem
 6. sljubljivanje jela i vina

Biti sudionikom ovakve radionice svakako je dobivanje novih saznanja iz oblasti vinarstva a osobito sommelierstva koje se sve više razvija.

TEK NEKOLIKO KORISNIH SAVJETA:

 • gostu se prilazi s desne strane, a boca se, po mogućnosti otvara na pomoćnim kolicima
 • prilikom otvaranja boce, gostu se ne okreću leđa, a etiketa u svakom trenutku gostu mora biti vidljiva
 • boca se ne drži u ubrusu zbog zagrijavanja i "skrivanja" etikete
 • u pravilu, ako to gost ne pita, ne govori se postotak alkohola
 • čep se uz prasak ne bi smio izvaditi, kao što se ni boca ne bi smjela prislanjati na čašu prilikom ulijevanja vina
 • pravilo je da sommelier pomiriše čep i prvi ispije "svoju" čašu kako bi provjerio bistroću, miris i okus
 • nakon što muškarac prvi ispije manju količinu te potvrdi kvalitetu, vino se prvo ulijeva damama
 • vino se smije nadolijevati, a čaša nikada ne smije biti prepuna

OVAKO JE LAKO BITI SOMMELIER

Iako je sommelier sve traženije i cijenjenije zanimanje u Hrvatskoj ne možemo baš svi postati vrhunski poznavatelji vina. No, da biste ste svojim dobrim poznavanjem vina ipak zadivili svoju djevojku ili društvo u restoranu, u džepu, od sada, možete ponijeti mali uređaj tzv. elektronički jezik koji će umjesto vas prepoznati godište vina kojeg pijete i sortu grožđa od koje je nastalo. Priznajte, za dobar prvi dojam to je i više nego dovoljno. Ovaj izum španjolskih znanstvenika s Instituta u Barceloni sadrži 6 senzora koji otkrivaju kakve to sve tvari u sebi krije jedna boca vina. Baš kao i ljudski jezik, i ejezik prepoznaje 5 različitih okusa: slatko, slano, gorko, kiselo i ljuto. Kada sve to prepozna, uređaj vam otkriva godište i vrstu vina. Elektronički jezik napravljen je na molbu stručnjaka u proizvodnji vina budući da im je nedostajao uređaj koji bi brzo i točno odredio kvalitetu vina. Na ovaj način lako će biti otkriti i one koji ne govore istinu kad je riječ o godištu vina i sorti grožđa od kojih je to vino napravljeno. (http://dobre-vijesti.net, autor Kris, objavljeno 8. 8. 2008., physorg.com)

Područna služba HZPSS-a Osječko-baranjske županije

Pripremi za ispis