4 Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu

Izložena maslinova ulja moglo se degustirati kao i sudjelovati u stručno vođenim degustacijama maslinovih ulja u organizaciji udruge senzornih analitičara maslinovog ulja USAMU.

Održana su stručna predavanja iz područja maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja:

  • „Specifičnosti maslinovih ulja domaćih sorti maslina vodnjanštine“ Sandra Petričević, dipl. ing. kem. tehl.
  • „Genotipizacija domaćih i udomaćenih sorti maslina vodnjanštine“ Dr. sc. Snježana Štambuk i Ivana Konta dipl.ing. biotehnologije, SMS prehrambeno razvojni centar, Klis
  • „Pravila stavljanja djevičanskih maslinovih ulja na tržište“ Olivera Koprivnjak prof. dr. sc., Medicinski fakultet Rijeka
  • „Djevičanska maslinova ulja autohtonih dalmatinskih sorti“ Mirella Žanetić mr.sc. preh. ind., Institut za jadranske kulture, Split
  • „GIS za upravljanje maslinarskom proizvodnjom“ Dr.sc. milan Oplanić i Marin Krapac, dipl. ing., Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
  • „Maslina, plod, list, maslinova ulja“ Bonazza Ines, fitoaromaterapeut, te prezentacija nove kreditne linije za maslinare Zagrebačke banke.

Ove su se godine na smotri predstavili maslinari, većinom domaći proizvođači koji su uvršteni u svjetske vodiče maslinovog ulja Slow Fooda i L’extravergine: Obrt Vitis O&N, Maslina – Ulivo Umag, M.I.H. D.O.O. – San Gurmano, Olea B.B. D.O.O., Brist D.O.O., San Lorenzo Olive D.O.O., Chiavalon, Agrolaguna D.D., Bibich, Tidich, Vošten, Mišetić, Manzano, Italia, Obrt Makarac, Ipša, Ecoland D.O.O., Agroprodukt D.O.O., Agroturist Vodnjan.

Cijelo se vrijeme paralelno odvijao i gastroshow kojeg su vodili poznati Gastronomadi.

Vodnjan je i ove godine pokazao svoj značaj u promociji maslinovog ulja s naglaskom na mlado maslinovo ulje kao njegov poseban i vrijedan proizvod.

Područna služba HZPSS-a Istarske županije,
Bernardina Hlevnjak, dipl. ing. agr., vježbenik za stručnog suradnika za zaštitu bilja

Pripremi za ispis